latinica  ћирилица
30/10/2014 |  14:42 | Autor: Dojče vele

Zbog utaje poreza odzvonilo tajnim računima

Utajivačima poreza dolaze crni dani. U Berlinu su se predstavnici 51 zemlje obavezali da će ubuduće automatski razmjenjivati podatke bankovnih računa. Tako će teže biti sakriti nelegalno stečeni novac.
Zbog utaje poreza odzvonilo  bankkovnoj tajni - Foto: REUTERS
Zbog utaje poreza odzvonilo bankkovnoj tajniFoto: REUTERS

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble može biti zadovoljan. Dva dana se u njegovom Ministarstvu održavalo  vijećanje konferencije  koju organizuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) s ciljem globalne razmjene poreskih podataka. Јoš prije nekoliko dana govorilo se da će četrdesetak zemalja potpisati ugovor prema kojem će informacije o bankovnim računima privatnih lica u inostranstvu od jeseni 2017. biti automatski prosljeđivane poreskim ustanovama u zemlji porijekla vlasnika računa.

Na kraju se za to odlučila 51 zemlja,  mnogo više nego što se očekivalo. Među njima su i važni finansijski centri, kao Lihtenštajn i Singapur, Bermudska i Kajmanska ostrva. Јoš neke zemlje bi se kasnije trebalo da priključe ugovoru, 34 već 2018. godine. U međuvremenu gotovo stotinu zemalja podržava taj ugovor. Potpisnice, međutim, najprije moraju odredbe iz ugovora ugraditi u nacionalno zakonodavstvo, zbog čega neki kritičari smatraju da je početak sprovođenja ugovora već 2017. godine previše ambiciozan.

Glavni sekretar OECD Angel Guria kaže: "Brzo smo postigli rezultate." Pozdravio je to što je tako mnogo zemalja podržalo ugovor. Ali, mora se obezbijediti sprovođenje odredaba iz ugovora, kaže on. Njemački savezni ministar finansija Volfgang Šojble govorio je o prekretnici, o tome da je prošlo vrijeme bankovne tajne, jer sad postaje veći rizik da utaja poreza bude otkrivena.

Time se završava jedna era. Decenijama utajivačima poreza nije bilo teško sakriti novac od poreskih vlasti u svojoj zemlji prebacivanjem novca u inostranstvo. Automatskom razmjenom podataka poreskim vlastima će biti lakše nadzirati kretanje novca i tako smanjiti utaju poreza.

Švajcarskoj treba još vremena

Ugovor obavezuje zemlje potpisnice da jednom godišnje razmijene informacije o bankovnim računima i prihodima privatnih lica na računima, a te podatke će dobiti od banaka, osiguranja ili finansijskih posrednika. U te informacije pripadaju kamate, dividende, stanje na računu, prihodi od prodaje vrijednosnih papira. Ali, podaci će se razmjenjivati samo za račune koji će biti otvoreni od 2016. godine. Stari računi ostaju tako netaknuti.

Sjedinjene Države, koje su svojim poreskim zakonom "Fakta" razradile osnove novog koncepta, nisu potpisale ovaj sporazum. A nije ga potpisala ni Kina. I Švajcarska kaže da treba još vremena, ali podržava koncept OECD-a. Savezni ministar financija Šojble je optimističan: "Imamo dobru saradnju sa Švajcarskom." Ta je zemlja, po njegovim riječima, posljednjih godina kod pitanja prekogranične saradnje radi sprečavanja utaje poreza, mnogo brže napredovala "nego što su brojni kritičari Švajcarske to ikad mogli zamisliti". Šojble je uvjeren "da će Švajcarska dosljedno ići tim putem".

I koncerni će teže utajivati poreze

Utaja poreza neće biti otežana samo privatnim licima. I koncerni koji djeluju na globalnom nivou i koriste sve mogućnosti uštede poreza moraju računati s otporom. Kao prvo  trebalo bi da bude ukinuta niska stopa oporezivanja za prihode od licenci i patenata, najavio je Šojble.

U Evropi desetak zemalja nudi mogućnost nižeg oporezivanja prihoda od licenci i patenata nego svih drugih prihoda preduzeća. Kompanije tako mogu prihode prebaciti iz jedne zemlje u drugu štedeći na porezu.