latinica  ћирилица
30/10/2014 |  15:55 | Autor: RTRS

Filmovi RTRS u konkurenciji za nagrade FESTEF

Na 23. Festivalu televizijskog etnološkog filma FESTEF 2014, koji u Kučevu počinje 4. novembra, biće prikazano 45 filmova koji imaju etnološke teme.
Filmovi RTRS-a u konkurenciji za nagrade FESTEF-a - Foto: RTRS
Filmovi RTRS-a u konkurenciji za nagrade FESTEF-aFoto: RTRS

Od 45 filmova, 31 ostvarenje potpisuju autori profesionalci iz Srbije i inostranstva, dok su ostali filmovi djela domaćih amaterskih stvaralaca.

I ove godine autori RTRS-a Mira Lolić - Močević, Mihajlo Orlović i Branko Lazić ušli su u konkurenciju Festivala sa pet dokumentarnih filmova koji će se takmičiti za nagrade.

Ocjenjivačku komisiju 23. FESTEF-a čine Radoslav Zelenović, direktor Јugoslovenske kinoteke, reditelj Đorđe Kadijević i etnolog dr Slobodan Naumović.

Učestvuju: RTS, RTV, HRT, RTK, TV MOST, RTRS...

Organizator 23. FESTEF je Centar za kulturu Kučevo, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Opština Kučevo.

Filmovi RTRS koji učestvuju na 23.FESTEF u Kučevu:

"KIŠA SAMO ŠTO NIЈE"

Trajanje: 11,48 min.  Autor: Mihajlo Orlović

Kiša se sprema. Žitelji (Miloševa kod Čelinca) kreću u mobu svom komšiji da mu pomognu da požanje žito prije kiše. Uz pjesmu i veselje, uspijevaju da skinu ljetinu sa njiva i ovršu žito.

 "ZORA"

Trajanje: 20,21 min.   Autor: Mira Lolić - Močević

Emilija Јanković rođena je 14.07.1914. godine u okolini Banjaluke. O životu koji traje stotinu godina pričala je savjetujući nas kako doživjeti stotu.

"ŽIVA GLAVA I VINKL"

Trajanje: 22,00 min.  Autor: Branko Lazić

Priča o nezapamćenim poplavama koje su maja 2014. godine pogodile grad Doboj. Ljudi su na ulice izbacivali svoje potopljene stvari, uspomene, prošlost i nadu...

"TAKO ЈE BILO"

Trajanje: 22,39 min.  Autor: Mira Lolić - Močević

Svjedočenje o stradanju stanovnika Mlake, malog srpskog sela na obali Save, u neposrednoj blizini Јasenovca u Drugom svgetskom ratu, ispričane kroz sgećanje danas starca, a 1942. godine desetogodišnjeg dgečaka.

"MAŠALANjE"

Trajanje: 13,00 min.  Autor: Mihajlo Orlović

U selima ispod Vitoroge u janjskom kraju, mladići uoči Petrovdana pripremaju mašale. Na proplanku pale vatru i mašale s kojima se bore. Pobjednik je onaj čija se mašala ne ugasi ili ne raspadne.