latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:18 | Autor: RTRS

Radnici Rudnika boksita Srebrenica od sutra u štrajku

Radnici Rudnika boksita Srebrenica od sutra u štrajku. Zahtijevaju isplatu bar dvije zarađene plate i uplatu doprinosa.

Sastanak predstavnika štrajkačkog odbora, sindikata i uprave rudnika danas nije urodio plodom.

Boško Vujadinović 32 godine je radnik ovog preduzeća. Situacija je, kaže, teška posljednjih deset godina, ali ovaj period za rudnik je trenutno najteži.

Problemi u ovom preduzeću kulminirali su kada i u fabrici „Birač“ iz Zvornika koja im je i jedini kupac. Majske poplave iskopavanje rude prolongirale su do avgusta što je zakomplikovalo već tešku situaciju. Radnici ne odustaju.

- Nismo nikakva obećanja dobili zvanično da znamo kada će biti isplaćena plata. Ostali pri stavu da od sutra prekidamo sve aktivnosti što se tiče radova. Stupamo u generalni štrajk do ispunjenja naših uslova, rekao je Rade Grujičić, predsjednik Sindikata rudnika boksita Srebrenica.

- Istina je da se duguju četiri plate ali je isto tako istina i da je za ovih pet mjeseci od kada sam ja na poziciji v.d. isplaćene četiri plate od kojih je posljednja isplaćena 18. septembra, naglasio je Mladen Radić, v.d. direktor rudnika boskita Srebrenica.

U upravi rudnika kažu da su se problemi godinama gomilali. Uspjeli su ističu da regulišu najveći dio obaveza. Izvršen je reprogram duga sa Poreskom upravom a narednih dana trebalo bi da bude isplaćen dug prema Upravi za indirektno oporezivanje tako da očekuju i deblokirane račune.