latinica  ћирилица
30/10/2014 |  18:41 | Autor: RTRS

Ko će činiti vlast u Republici Srpskoj?

Nakon Mostara i formiranja vlasti na nivou BiH, počinju zvanični razgovori i o formiranju vlasti u Republici Srpskoj. Razgovore prva započinje stranka pobjednica u Srpskoj – SNSD sa svojim koalicionim partnerima.

Sastanak predsjednika koalicionih stranaka SNSD-DNS i SP - Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića biće održan sutra u Zvorniku. 

Od funkicija do ekonomije. Stari partneri sutra će u gradu na Drini otvoriti sva pitanja. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da će Zvornik biti mjesto gdje će proglasiti partnerstvo u stvaranju vlasti na nivou Srpske.

Iako je ranije rekao da je poznato ime mandatara, Dodik ga sutra neće saopštiti.

DNS će zastupati Platformu koju je potpisao sa svojim partnerima NS-om i Srpskom radikalnom strankom. Okosnica ovog dokumenta su ustavne reforme, evropske integracije, odnos prema javnim dobrima i borba protiv kriminala i korupcije.

Prioritet - ekonomija i zapošljavanje. Marko Pavić smatra da je još rano iznositi ime mandatara.

- Sutra se mogu razmijeniti mišljenja o eventualnim licima koja mogu to biti, ali sve odluke će biti donesene nakon konsultacija naše koalicije, dodaje Pavić.

Ni Petar Đokić nije bio rječitiji, osim da se na sastanku okupljaju ozbiljni partneri. 

- Mi smo vrlo ozbiljni partneri koji će ozbiljno razgovarati. Mislim da je ovo početak ozbiljnih razgovora oko formiranja vlasti u Srpskoj, naglasio je Đokić.

Očekivanja su da bi vlast u Republici Srpskoj trebalo da bude formirana do kraja novembra.