latinica  ћирилица
30/10/2014 |  18:54 | Autor: RTRS

V.Radić: Nema prevoza za srpske učenike?

U Velikom Radiću, kod Bosanske Krupe, danas su protestovali roditelji učenika gdje je nastava prekinuta zbog toga što još nije organizovan prevoz đaka. Riječ je uglavnom o Srbima povratnicima, koji razmišljaju da napuste Federaciju BiH.
djeca - Foto: FONET
djecaFoto: FONET

U Velikom Radiću prije rata živjelo je 136 domaćinstava, a vratilo se njih osamdesetak. U područnoj školi ove školske godine ima 23 učenika od prvog do petog razreda. 

Nastavu u područnoj školi u Velikom Radiću pohađaju učenici iz nekoliko podgrmečkih sela. Mnogi od njih putuju i više od 15 kilometara. Do sada su se uglavnom prevozili školskim autobusom. Posebna priča je neorganizovan prevoz učenika od petog do osmog razreda i onih koji idu u srednju školu u Bosansku Krupu.

- Prethodnih dana imali smo problem, jer nije bilo drva za ogrijev. Ako se ne riješi problem sa prevozom ne znam šta ćemo - istakla je Ivana Beronja, predsjednica Savjeta roditelja u školi u Velikom Radiću.

Mladen Lonić, iz Velikog Radića, kaže da je on 1999. godine organizovao povratak Srba u Radić i susjedna sela.

- 2001. godine ovdje su krenula četiri učenika, došlo je do 45. U zadnje vrijeme 5-6 učenika se iselilo. Mislim da ovo nije dobra poruka za BiH - kaže Lonić koji je i poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Iako su roditelji dobili obećanje da će problem biti riješen, pribojavaju se da će sve ostati na obećanjima.

- Mislim da će ovaj problem biti riješen. Mislim da je propust napravio ministar obrazovanja Sansko-snskog kantona - smatra Husein Gerzić, predsjednik SO Bosanska Krupa.

Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić rekao je da ako nadležni ispune obećanje, već sutra bi trebalo da počne nastava.

- Ne mogu da vjerujem da direktor kao odgovorna osoba neće izvršiti ono što je danas izjavio - dodao je Pudarić.

A upravo Idriz Mušeljić, dirketor Prve osnovne škole u Bosanskoj Krupi u čijem sastavu je i područna škola u Velikom Radiću, danas je u nekoliko navrata pomenut da je glavni krivac zašto je obustavljen prevoz đaka.

Osim njega, prozvan je i Dario Јurić, aktuelni ministar obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu. Istaknuto je da je svojim mjerama doprinio da mnoge područne škole u ovom kantonu, gdje živi srpsko stanovništvo, u proteklih nekoliko godina budu zatvorene.