latinica  ћирилица
30/10/2014 |  19:03 | Autor: RTRS

Spomen-kuća ubijenim Sijekovčanima

U Sijekovcu, kod Broda, mjestu srpskog stradanja na početku posljednjeg rata, simboličan znak srpskog stradanja, ali i vraćanja života u ovaj kraj.

Počelo je rušenje stare porodične kuće Zečevića, u kojoj su 1992. godine ubijena braća Milan, Petar i Vaso, i njihov otac Јovo (72).

Na istim temeljima počeće izgradnja spomen-kuće, ali i stana za Milju Zečević, majku Milana, Petra i Vase, koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao Ordenom Miloša Obilića.

Od 46 civila ubijenih u Sijekovcu, u ulici u kojoj su živjeli Zečevići, ubijeno je još pet članova porodica Milošević, Radanović i Trivić. Majka Milja je akciju izgradnje spomen-sobe, ujedno i kuće, doživjela s olakšanjem, jer se nada da ovaj zločin, konačno, neće biti zaboravljen.

- Doživjeće jednu ljudsku satisfakciju, da nije zaboravljena i da je na ovom prostoru priznata, odnosno da žrtve nisu bile uzaludne - rekao je Branislav Zečević, brat ubijenih.

Inicijativu da se izgradi ova kuća kuće pokrenula je grupa građana Broda, RVI i bivši pripadnici Vojske RS, među kojima je Darko Mladić, sin generala VRS Ratka Mladića.

- Prošlo je više od 20 godina i red je da sve ono što možemo da doprinesemo, da pomognemo tim ljudima - dodao je Mladić. 

I opština Brod će pomoći. Već nekoliko godina ova posavska opština godišnje za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija izdvaja pet odsto svog budžeta.

Iako nije u tom resoru, ministar zdravlja Dragan Bogdanić, zahvalio je inicijatorima izgradnje objekta.

- Svakako ću obavijestiti Vladu i očekujem da ćemo svi zajedno da spomen-kuću završimo u što skorijem roku, i da ona služi svojoj svrsi - istakao je Bogdanić.

Spomen-kuća obilovaće mnogim dokaznim materijalima. Namjera je inicijatora da škole u Republici Srpskoj redovno posjećuju ovo mjesto, u kojem će slušati i "čas istorije" o nedužnom stradanju srpskih civla u agresiji Hrvatske na ovaj dio Republike Srpske.