latinica  ћирилица
30/10/2014 |  19:26 | Autor: RTRS

Bošnjaci postali Srbi zbog vlasti!?

U sjeni postizborne matematike, vijest da su se dvojica kandidata Bosanske stranke, Haris Pleho i Rasim Smajić izjasnili kao Srbi da bi mogli biti izabrani u federalni Dom naroda. U CIK-u BiH kažu da su nemoćni da spriječe ovakve i slične slučajeve. Slaviša Mihajlović aktuelni delegat SNSD u Klubu Srba federalnog Doma naroda kaže da se izjašnjavanjem Bošnjaka kao Srba zarad ulaska u zakonodavna tijela, obesmišljava BiH.

Haris Pleho, jedan od dvojice potencijalnih Srba u Domu naroda FBiH, kaže da će ako bude izabran raditi za opšte dobro, a ne samo srpskog naroda. Odbacuje navode da je novac razlog "potencijalnog preobraćanja" u Srbina.

- I ostalim medijima sam rekao da ne mogu ni da potvrdim, ni da demantujem, ta pitanja. Kada bude Skupština kantona, odnosno kada bude biranje delegata, biće svima jasno - rekao je Haris Pleho, poslanik BOSS u Skupštini Kantona Sarajevo.

U CIK BiH su nam potvrdili da su se Haris Pleho i Rasim Smajić izjasnili kao Srbi, ali da to nije usamljen slučaj. Pleho je aktuelni odbornik u Gradskom vijeću Sarajeva iz reda ostalih, što govori o lakoći mijenjanja "nacionalnih" dresova.

- Sada imamo situaciju da je u Gradskom vijeću Sarajeva izabran iz reda ostalih, a istovremeno biće izabran u federalni Dom naroda kao Srbin. To bi moglo ličiti na ono što se zove popularno - inžinjering - istakao je Branko Petrić, član CIK BiH.

U konkretnom slučaju, CIK BiH su vezane ruke - može da konstatuje, ali ne i da spriječi izborni inženjering, jer je demokratsko pravo svakog čovjeka je da se izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Politički predstavnici Srba u Federaciji biH kažu da je ovo samo nastavak onoga što je prije četiri godine počeo SDP birajući "svoje Srbe" u federalni Dom naroda.

- To je formula po kojoj BiH ne smije funkcionisati. Mislim da je vrijeme da se dogovaramo, da političke partije ko god da čini vlast u naredne četiri godine mora da izabere svoje legitimne predstavnike. Drago mi je da postoje Bošnjaci koji žele da se vrate svojim korijenima i ja ih pozivam da to u što većem broju urade - dodao je Slaviša Mihajlović,  delegat SNSD u Klubu Srba u Parlamentu FBiH.

Da li je u njima proradio davno zagubljeni srpski gen ili prosto koriste činjenicu da je srpski narod u FBiH sveden na statističku grešku, tek izjašnjavanjem da su Srbi, upravo Bošnjaci do apsurda dovode BiH za koju se toliko zalažu.