latinica  ћирилица
31/10/2014 |  08:31 | Autor: TANЈUG

Dogovor Ukrajine, Rusije i EU o gasu

Trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije okončani su dogovorom koji će obezbijediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime.
Ginter Etinger se obraća medijima - Foto: AP
Ginter Etinger se obraća medijimaFoto: AP

Rusija je pristala da nastavi isporučivanje gasa Ukrajini na osnovu sporazuma koji su u Briselu postigli EU, Rusija i Ukrajina.

"Možemo da garantujemo građanima EU da će snabdijevanje gasom ove zime teći glatko", saopštio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger nakon maratonskih pregovora u Briselu.

Osim Etingera, u dvodnevnim pregovorima, učestvovali su ruski ministar energije Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Јuri Prodan.

Etinger je saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardi avansa za buduće isporuke ruskom gigantu "Gaspromu", uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

To znači da će isporuke gasa Ukrajini biti nastavljene, a tranzit prema EU više nije ugrožen, rekao je Etinger.

"Ovaj sporazum je dobar za sve", rekao je Etinger, uz koga je na konferenciji za medije, sinoć bio i odlazeći predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Etinger je istakao i da dogovor o isporuci gasa može biti prvi znak otopljavanja odnosa između Kijeva i Moskve.

Ruski ministar Aleksandar Novak rekao je da je njegova zemlja uvijek bila i da će ostati pouzdani snabdjevač gasom Evrope.

"Gasprom" je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga uz zahtjev da se buduće isporuke plaćaju unaprijed.