latinica  ћирилица
31/10/2014 |  08:46 | Autor: RTRS

SAD širi strategiju protiv ISIL-a

SAD razmatraju način kako da arapska sunitska plemena iz iračke provincije Anbar više uključe u borbu protiv ekstremista iz ISIL-a, izjavio general Martin Dempsej.

Načelnik združenog štaba američke vojske je novinarima rekao da je proširenje američke strategije obuke i savjetovanja, kako bi obuhvatila i te sunitske grupe, jedan od tri ključna elementa strategije koja je razvijena kako bi se borci Islamske države potisnuli na sjeveru i zapadu Iraka.

Preostali elementi su pružanje podrške i obuka snaga iračke vlade i osnivanje svojevsrsnih jedinica nacionalne garde, ali bi stvaranje takve kvazi-vojne snage prvo zahtijevala zeleno svjetlo iračke vlade.

Dempsej je dodao da bi jedan od uslova za obuku sunitskih grupa bila i spremnost iračke vlade da ih naoruža.

Obraćajući se novinarima sa Dempsejem, sekretar za odbranu Čak Hejgel se saglasio da su sunitska plemena bitan dio strategije za borbu protiv Islamske države i da ona "treba da budu dio toga".

Dempsej je precizirao da se američka strategija u prvom redu fokusira na snage iračke vojske i kurdske borce, ali da bi i suniti iz Anbara mogli da budu važan faktor.

Podrška sunita iz provincije Anbar bilo je ključna za stabilizaciju Iraka u poznijim fazama američke intervencije, 2007. i 2008. godine.

Od tada, međutim, njihovi su lideri izgubili povjerenje vlasti u Bagdadu kojima dominiraju šiiti, iako je Vašington polagao nade u pomirljiviji pristup novog premijera Iraka Hajdara Abadija.