latinica  ћирилица
31/10/2014 |  10:13 | Autor: SRNA

Na zgradu makedonske Vlade pucano iz ručnog bacača

Na zgradu makedonske Vlade je, najvjerovatnije, pucano iz ručnog bacača granata "RBG-6" hrvatske proizvodnje, piše skopski "Dnevnik", pozivajući se na eksperte.

Riječ je o modernizovanoj verziji južnoafričkog bacača, koji je korišćen u ratovima bivše Јugoslavije, kao i u napadu na zgradu makedonske Vlade 2007. godine.

Makedonski MUP potvrdio je da je završen dio balističkog vještačenja projektila, te da je preostali materijal uzet za vještačenje, ali nije objelodanio detalje istrage.

Rezultati su predati tužilaštvu, ali se zbog istrage ne navodi da li je utvrđen kalibar oružja i njegov tip.

Iz policije kažu da se istraga odvija u više pravaca i da je razgovarano s više osoba.

Prema riječima stručnjaka, na fotografijama se može vidjeti da je riječ o bacaču kalibra 40 milimetara.

Na crnom tržištu u Makedoniji najdostupnije su dvije vrste ručnih raketnih bacača, hrvatski "RBG-6" i poznata M80 "zolja" jugoslovenske proizvodnje, koja se proizvodi i u Makedoniji.

Iako je dostupno, takvo oružje mogu da nabave kriminalne grupe, ali ne i pojedinci.

Pretpostavlja se da su napadači bili u vozilu i da su ispalili dvije granate s lokacije u blizini tvrđave Kale, piše list.

Veća je vjerovatnoća da je korišćen "RBG-6". "Zolja" je za jednokratnu upotrebu, zbog čega je manja vjerovatnoća da su bila dva napadača sa istim oružjem i da su isto toliko lica koristila dvije "zolje", piše "Dnevnik".

Na zgradu Vlade Makedonije u utorak, 28. oktobra, uveče ispaljena su dva projektila, od kojih je jedan završio na istočnoj strani zgrade, a drugi na krovu Vlade. U napadu nije bilo povrijeđenih.