latinica  ћирилица
31/10/2014 |  11:17 | Autor: SRNA

Miler: Gas kreće čim Ukrajina plati račun

Sporazum o isporuci gasa Ukrajini, s popustom od 100 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, mogao bi biti potpisan sutra, a isporuka će krenuti 48 časova poslije uplate novca, izjavio je direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

"Nema sumnje, prvi korak biće uplata zaostatka od 1,45 milijardi dolara. Amandman na ugovor stupiće na snagu kada budu stavljeni potpisi, a mislim da dokument o popustu od 100 dolara može biti potpisan bukvalno sutra", rekao je Miler.

On je dodao da "Gasprom" može da pokrene isporuku gasa 48 časova poslije uplate novca, prenijeli su ruski mediji.

"Imaćemo novu cijenu od 378 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Ukrajina će prvo platiti 1,45 milijardi dolara, a poslije toga račun će se praviti po novoj cijeni", rekao je Miler.

On je precizirao da Ukrajina treba da plati skoro 760 miliona dolara za gas u novembru i isti iznos za isporuke u decembru.

Šef "Gasproma" rekao je da će krajnji rok do kojeg Kijev treba da plati ostali dio duga za gas biti određen pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Stokholmu.

Ukrajinski premijer Arsenij Јacenjuk rekao je ranije da će njegova zemlja odmah platiti Rusiji 1,45 milijardi dolara i još 1,65 milijardi dolara do kraja godine.