latinica  ћирилица
31/10/2014 |  11:44 | Autor: Agencije

Ruska humanitarna pomoć stigla u Donbas

Konvoj humanitarne pomoći, koju je poslalo rusko ministarstvo za vanredne situacije, stigao je u Donjeck i Lugansk.
Konvoj ruske humanitarne pomoći - Foto: AP
Konvoj ruske humanitarne pomoćiFoto: AP

Oko 50 kamiona dovezlo je u Lugansk oko 500 tona humanitarne pomoći koja se sastoji od prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala. Prethodno je 50 kamiona sa 450 tona pomoći stiglo u Donjeck.

Lokalni zvaničnici su rekli da će građevinski materijal biti upotrijebljen za obnavljanje škola, bolnica, obdaništa i hidrauličnih stanica. Zamjenik šefa centra za obnovu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici Igor Bilodid, rekao je da očekuju da naredni konvoj s pomoći u region Donbasa stigne u nedjelju. Ovo je četvrti konvoj koji je Rusija poslala u Ukrajinu.

U granatiranju istoka Ukrajine poginuo civil

Na istoku Ukrajine poginuo je civil u granatiranju okoline Donjecka. Gradska skupština Donjecka saopštila je da je sjeverni dio grada bio pod paljbom od četvrtka. Kijev je optužio antivladie snage da su prekršile primirje 45 puta u posljednja 24 sata.

Borbe se vode uoči izbora planiranih u nedjelju, 2. novembra u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Proruske snage planiraju da održe predsjedničke i parlamentarne izbore, a izbore održane u ostatku Ukrajine 26. oktobra su bojkotovale.

Kijev i zapadne zemlje protive se održavanju izbora, dok je Moskva saopštila da će priznati njihove rezultate.

Zaharčenko: Pronađena tijela 286 žena

Aleksandar Zaharčenko

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksander Zaharčenko izjavio je da je nedavno pronađeno 286 tijela žena u Krasnoarmejsku. On je rekao da se skoro 400 žena starosti od 18 do 25 godina vode kao nestale od nastavka sukoba na teritoriji DNR. Zaharčenko je rekao da je u području Krasnoarmejska bila stacionirana ukrajinska jedinica "Dnjepr-1".

"Otkrivena su tijela 286 žena koje su bile silovane", rekao je Zaharčenko, prenosi RIA "Novosti".

Krasnoarmejsk je udaljen oko 45 kilometara od Donjecka.