latinica  ћирилица
31/10/2014 |  14:41 | Autor: RTRS

"Medaljoni u vremenu" - Kardinal Gvido Del Mestri

Prvi banjalučki kardinal Don Gvido Del Mestri rođen je na Petrićevcu kod Banje Luke 13. januara 1911. godine. Potiče iz grofovske porodice Del Mestri. Bio je diplomata za vrijeme petorice papa (od Pija XII do Ivana Pavla II) s trostrukim doktoratom: iz filozofije, teologije i crkvenog prava, te veliki dobročinitelj.

piše: Slavko Podgorelec

Roditelji su mu grof Đanvito Del Mestri (osnivač modernih banjalučkih ciglana) i Marijane Von Degracia. Osnovnu školu pohađao je u Banjoj Luci, gimnaziju u Kalksburgu kod Beča, a bogosloviju studirao u sjemeništu Capranica u Rimu. Za sveštenikase zaredio 11.aprila 1936. u Rimu.

Godine 1937. kratko je djelovao u sjemeništu i katedrali u Gorici, a onda upisao papinsku diplomatsku akademiju. U papinskoj diplomatskoj službi djelovao je pune 44 godine, od 1940. do 1984., tj. do svoga penzionisanja, najprije kao savjetnik, a onda kao (pro)nuncij i to u Beogradu, Bukureštu, Vatikanu, Damasku, DŽakarti, Bad Godesbergu, Nairobiju, Meksiku te Kanadi.

Svoju je bogatu diplomatsku karijeru završio kao nuncij jedne od najuglednijih nuncijatura - u Njemačkoj. Umirovljen je 1984. Za biskupa je posvećen 31. decembra 1961. u Nairobiju u Keniji, a uzdignut na kardinalsku čast 28.juna 1991.

U dva prethodna navrata odbijao je titulu kardinala, a treći put nije mogao odbiti čast od Ivana Pavla II. Nakon penzionisanja obavljao je (diskretno) službu papinskoga savjetnika za pitanja jugozapadnoga Balkana.

Preminuo je 2. avgusta 1993. u Nirnbergu u Njemačkoj, a sahranjen je u porodičnoj grobnici u Medei u Italiji.

Uprkos visokomobrazovanju, ugledu i titulama, uvijek je ostao izuzetno skroman i ljubazan te veliki dobročinitelj svoje rodne Banjalučke biskupije.

Kao diplomata uvijek je putovao vozom i to u 'drugoj klasi'. Kada su ga u Njemačkoj (državni i crkveni protokol) očekivali pred vagonom 'prve klase' uslijedila je konsternacija...

- Zašto putujete u vagonu 'druge klase' - pitao je kardinala šef protokola.
- Zato što nema vagona i kupea treće klase! - odgovorio je kardinal.

Kada bi Biskup banjalučki Franjo Komarica poslom boravio u Vatikanu, Don Gvido-kardinal, obavezno bi ga 'povlačio' u svoju rezidenciju i onda su pjevali...sevdalinke.

Biskup Franjo (kao neuporedivo mlađi) potvrdio je autoru ovih redaka da (počesto) nije znao tekstove sevdalinki - ali kardinal Don Gvido ih je znao naizust...