latinica  ћирилица
31/10/2014 |  17:35 | Autor: SRNA

Hadžiću tri, a Hodžiću jedna godina zatvora za mučenje Srba

Krivično vijeće Osnovnog suda u Brčkom nepravosnažno je osudilo Galiba Hadžića na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, a Nijaza Hodžića na godinu dana za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Hadžić, kojeg je Tužilaštvo teretilo da je tokom rata u logorima na više lokacija u Gornjem Rahiću kod Brčkog zlostavljao, mučio i nečovječno postupao sa civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti, osuđen je po 13 tačaka optužnice dok je po preostale četiri tačke oslobođen.

Drugooptuženi Nijaz Hodžić osuđen je po svih pet tačaka optužnice za ista djela ratnog zločina nad zarobljenicima srpske nacionalnosti, ali mu je sud kao olakšavajuću okolnost uvažio stariju životnu dob, slabo materijalno stanje, te to što je otac dvoje djece.

Predsjedavajući Krivičnog vijeća Nijazija Kalember uvažio je sve to kao olakšavajuće okolnosti i za Galiba Hadžića, a kao najizrazitiju olakšavajuću okolnost naveo je to što je Hadžić u vrijeme izvršenja krivičnih djela bio policijski inspektor, što je sudija ocijenio kao izuzetno stresan posao. Zato im je izrekao kazne koje su ispod zakonskog minimuma.

Hadžić je bio pripadnik inspektor krim-policije SЈB Brčko, a Hodžić vojni policajac pri HVO, koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora - sabirnih centara.