latinica  ћирилица
31/10/2014 |  19:02 | Autor: Agencije

SNSD, DNS i SP saglasni o formiranju vlasti

Na sastanku predsjednika koalicionih stranaka - Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, Demokratskog narodnog saveza Marka Pavića i Socijalističke partije Petra Đokića, održanom u Zvorniku, postignut je visok stepen saglasnosti o formiranju vlasti u RS.

Na sastanku predsjednika koalicionih stranaka - Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, Demokratskog narodnog saveza Marka Pavića i Socijalističke partije Petra Đokića, održanom u Zvorniku, postignut je visok stepen saglasnosti oko formiranja vlasti u RS.

Јednoglasni zaključak sastanka trojice lidera, koji je trajao oko sat i po, jeste da će ove tri partije činiti većinu u narednom mandatu.

I Dodik i Pavić i Đokić izjavili su da nije bilo govora o personalnim rješenjima u Vladi RS, ali da je bilo govora o politici na kojoj će se zasnivati buduća vlast. Tu su prije svega ekonomska pitanja, politika zapošljavanja, socijalna politika, borba protiv korupcije...

Dogovoreno je da će biti izrađen i potpisan dokumenat koji će biti osnova za sprovođenje te politike.

Dodik: Osnova za formiranje vlasti u RS moraju da budu partije iz Srpske

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da osnova za formiranje vlasti u Srpskoj moraju da budu partije iz Srpske.
"Koalicioni partneri SNSD, DNS i SP saglasili su se o tome da partije iz Srpske formiraju vlast, nakon čega niko neće moći da bilo kakvim uslovljavanjem ili bilo kakvim pričama i politikama bude jezičak na vagi", rekao je Dodik novinarima.

Dodao je da ova koalicija neće mijenjati koncepciju onoga što je bilo veoma važno i što je činjeno u proteklom periodu, a to je da je bila stabilna institucionalna snaga Republike Srpske.

"Naša politika ostaje posvećena tome i želim da kažem da koalicija SNSD, DNS i SP ima većinu da formira Vladu Republike Srpske i da u tom pogledu ispunjava bazični kriterijum", rekao je Dodik i dodao da se u tom smislu apsolutno poštuju ustavna određenja vezana za učešće drugih naroda u strukturama vlasti.

Dodik je naglasio da konačno treba reći da je izborni pobjednik upravo ova koalicija koja ima mogućnost da, bez oklijevanja, sa dovoljnim kapacitetom može da formira vlast i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ova koalicija u kontinuitetu nastavila da potvrđuje saradnju, što govori i večerašnji sastanak.

Dodik je rekao da je to potvrda opredjeljenja ove koalicije da nastavi i dalje među partijama da gradi dobre odnose koji treba da rezultiraju utvrđenim politikama na bazi njih i dogovora o personalnim rješenjima nosilaca najvažnijih izvršnih i zakonodavnih funkcija u Srpskoj i BiH.

Lider SNSD-a rekao je da je na sastanku bilo riječi i o tome kako iskoristiti potencijale Srpske da ekonomija bude bolja i na koji način učiniti da se stabilizije realni sektor.

Pavić: Pobjednička koalicija ima mogućnost da formira vlast

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da je veoma važno što je "stara" koalicija SNSD, DNS i SP ponovo pobjednik i da ima mogućnost da formira vlast u Republici Srpskoj.

"Mi smo u koaliciji zadovoljni što smo u ovim teškim vremenima dobili povjerenje građana da možemo formirati vlast u Srpskoj", rekao je Pavić.

Ističući da na sastanku nije bilo rasprave o personalnim rješenjima, nego o politikama koje će ove tri stranke zastupati u narednom periodu, Pavić je rekao da je na prvo mjesto stavljena ekonomija, pa zapošljavanje i sve što s tim ide, te borba protiv kriminala, dok je socijalna politika vrlo visoko rangirana, jer ona mora biti odgovorna, kao što vlast mora biti odgovorna.

On je istakao da su se koalicioni partneri saglasili da u vrlo kratkom vremenu bude sačinjen dokument koji će biti osnova za potpisivanje novog sporazuma o koaliciji i dodao da će se na narednom sastanku konkretnije govoriti o personalnim rješenjima i istakao da postoji visok stepen saglasnosti o prioritetima koje treba uraditi.

Đokić: Koalicija dobila kapacitet za formiranje vlasti

Predsjednik SP Petar Đokić ocijenio je da je koalicija SNSD, DNS i SP dobila većinski kapacitet od građana Republike Srpske sa kojim može ići dalje u formiranju institucija i drugih organa u Srpskoj.

"To naravno ostavlja i dalju mogućnost da se razgovara, ali u osnovi najveći dio pitanja definisan je večeras na vrlo kvalitetan način", rekao je Đokić.

Naveo je da su koalicioni partneri vrlo jasno definisali prioritete u narednom periodu, kojima bi stranke težile, a to je, prije svega, ekonomski set pitanja, socijalna politika sa aspekta stabilnosti, penzijski sistem Srpske, podrška boračkoj populaciji kao i drugim građanima koji su u stanju socijalne potrebe, koje treba da obezbijedi Republika.

On je naglasio da je podrška zapošljavanju jedno od prvih pitanja, kao i dalje ekonomsko snaženje Srpske i zaštita njenih interesa u sferi ekonomije.

Đokić je istakao da će u drugom dijelu razgovora, koji će ubrzo uslijediti, biti razgovarano o pitanjima definisanja programskih sadržaja oko kojih će se okupljati vlast RS i naravno o personalnim pitanjima onih koji će biti na određenim dužnostima.

Naredni sastanak će biti održan u Brčkom.