latinica  ћирилица
31/10/2014 |  19:39 | Autor: SRNA

Pale: Fond "Solženjicin" poklonio knjige

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo danas je održano niz manifestacija povodom dolaska predstavnika Fonda Dom ruskog zarubežja "Aleksandar Solženjicin", kojima je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.
Ruska donacija fakultetu na Palama - Foto: SRNA
Ruska donacija fakultetu na PalamaFoto: SRNA

U svojstvu koordinatora balkanskog programa, fakulet je posjetila Tatjana Irinarhova i doktor filoloških nauka Tatjana Savčenko i fakultetu poklonile zbirku knjiga koja sadrži literaturu posvećenu životu i stvaralaštvu nobelovca i jednog od najuticajnijih pisaca 20. vijeka Aleksandra Solženjicina.

Prikazan je i film o nastanku i djelatnosti Fonda pod nazivom "Ambasada na Taganskom brdu" režisera Sergeja Zajceva, a profesor Tatjana Savčenko održala je predavanje o trendovima u savremenoj ruskoj književnosti.

Dekan Filozofskog fakuleta Milanka Babić istakla je da je posjeta prijatelja iz Rusije ovoj visokoškolskoj ustanovi ne samo čast i zadovoljstvo, već se na ovaj način nastavlja dosadašnja tradicionalna saradnja fakulteta sa ruskom ambasadom.

Ona je napomenula da je biblioteka Filozofskog fakulteta ovim postala bogatija za 300 knjiga iz oblasti ruske književnosti, kulture i istorije što je značajna zbirka za biblioteku i za Odsjek za ruski jezik i književnost.

Ambasador Ivancov je naveo da je ovo njegova prva posjeta fakultetu i da mu je drago što se ona uklapa sa doniranjem knjiga koji je organizovao Dom ruskog zarubežja.

"Oni su donijeli zbirku nevjerovatnih knjiga koje su posvećene ruskoj kulturi, ruskoj duhovnoj misli i istoriji. Ovo je doprinos ne samo učvršćavanju obrazovnih i naučnih veza, već i doprinos u razvijanju veza Rusije i Republike Srpske“, rekao je Ivancov.

Koordinator Tatjana Irinarhova istakla je da u okviru programa književne pomoći ovaj dom od 1996. godine svake godine donira oko 30.000 knjiga.

"Većinom je to humanitarna pomoć bibliotekama fakulteta radi boljeg poznavanje ruskog jezika i kulture. Knjige su posvećene ruskoj kulturi, misli, istoriji, a trećina knjiga poklon je izdavačke kuće Ruski put", navela je ona.

Irinarhova je naglasila da današnja posjeta i pokloni imaju i simboliku, jer se uklapaju u obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata.