latinica  ћирилица
31/10/2014 |  20:02 | Autor: Index.hr

Bandiću ukinut pritvor, slobodan od ponedjeljka?

Vanraspravno vijeće je iz "procesnih razloga" ukinulo istražni zatvor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, Slobodanu Ljubičiću i još sedmorici osumnjičenih.

Oni, međutim, nisu danas izašli iz zatvora Remetinac, jer je novo ročište na kojem će istražni sudija ponovno odlučivati o istražnom zatvoru za njih zakazano za ponedjeljak.

Iz Županijskog suda je rečeno da je pritvor ukinut za Bandića i još osam osumnjičenih, jer vijeće smatra da "istražni sudija nije u odnosu na ostale osumnjičene isto obrazložio odluku o kauciji, a što je bio dužan".

Bandić neće položiti kauciju

Očekuje se da će na novom ročištu još neki od osumnjičenih ponuditi kauciju. Do sada je tu mogućnost najavio i Ljubičićev advokat koji je potvrdio da je njegov branjenik, uz kauciju od 2,4 miliona kuna ponudio i ostavku na svoju funkciju.

Međutim, glavni osumnjičeni Bandić, kojeg Uskok tereti kao poveznicu među učesnicima afere "Agram", ranije je najavio da ne planira da podnese ostavku, a njegov je advokat je izjavio da nisu ni razmišljali o kauciji.

Tužilaštvo je najavilo blokadu imovine osumnjičenih i ispitivanje najmanje 270 svjedoka, što može potrajati mjesecima.