latinica  ћирилица
20/11/2014 |  12:24 | Autor: RTRS

Fetel potpisao trogodišnji ugovor sa Ferarijem

Četvorostruki šampion svijeta u Formuli 1 Sebastijan Fetel potpisao je trogodišnji ugovor sa Ferarijem, prenosi B92.

Nijemac je u italijanski tim prešao iz Red Bula nakon što je najavljeno da Španac Fernando Alonso neće voziti više za Ferari.

Pretpostavlja se da će Alonso preći u ekipu Meklarena, a potvrda se očekuje tek početkom decembra.

"Kada sam bio malo, Mihael Šumaher u crvenom bolidu je bio moj najveći idol i sada imam nevjerovatnu čast da konačno vozim za Ferari", rekao je Fetel.

Informacija o prelasku Nijemca u Ferari bila je poznata još od početka oktobra, kada je na Velikoj nagradi Јapana objavio da napušta Red Bul. Međutim, zvanične potvrde nije bilo do sada, zato što su u italijanskom timu pristali da Alonso odluči gdje će nastaviti karijeru.

Mladom njemačkom vozaču će naredne godine u Ferariju timski kolega biti Kimi Raikonen.

"Ferari je odlučio da povjerenje ukaže najmlađem vozaču sa nekoliko titula u istoriji Formule 1", rekao je šef Ferarija Marko Matijači.

Podsjećamo, Ferari je posljednju titulu osvojio 2007. godine, kada je šampion Formule 1 bio Raikonen.

Sebastijan Fetel je u Red Bulu od 2009, a osvojio je četiri uzastopne titule od 2010. do prošle godine. U ovogodišnjem šampionatu još nema nijednu pobjedu, dok je njegov timski kolega Danijel Rikardo ostvario. Ugovor njemačkog vozača sa austrijskom ekipom važio je do kraja 2015, ali je postigao dogovor oko raskida, u timu će ga zamijeniti Danil Kvjat.

Fetel je timu Red Bula osvojio četiri titule i pomogao ekipi da četiri puta osvoji konstruktorsku titulu. Kao član Red Bula dobio je 38 trka i 44 puta izborio pol poziciju, a po jednu pobjedu i pol izborio je i kao član Toro Rosa. Sa 39 pobjeda na 134 trke on je četvrti u istoriji.

Poslije godina dominacije u ovom šampionatu je bio nemoćan protiv Mercedesa, ali je teži udarac za njega predstavljao dobar početak Rikarda, koji je trijumfovao tri puta još sedam puta bio na podijumu.