latinica  ћирилица
21/11/2014 |  11:17 | Autor: SRNA

I.Sarajevo: Međunarodna konferencija o muzici M-INISTAR

U Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu počeka je dvodnevna međunarodna naučno-stručna konferencija Muzika-izvođaštvo, nauka, interdisciplinarnost, stvaralaštvo, teorija, analitika, razvoj M-INISTAR.
Međunarodna konferencija M-inistar - Foto: SRNA
Međunarodna konferencija M-inistarFoto: SRNA

Ovo je prava formula za akademsku zajednicu - što više međunarodnih konferencija i povećana mobilnost nastavnog osoblja i studenata, istakao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija. 

"Ovo je forma koja garantuje da i univerziteti u Republici Srpskoj idu u pravom smjeru uspostavljanja određenih kriterijuma i podizanja kvaliteta nastave", istakao je ministar, i podsjetio, da ovih dana Univerzitet u Istočnom Sarajevu šalje grupu profesora širom Evrope, po projektu koji je raspisalo resorno ministarstvo.

Mutabdžija je naglasio da će Ministarstvo podržavati sve oblike mobilnosti nastavnika, a uskoro se može očekivati i podrška aktivnostima mobilnosti studenata.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Zoran Rakić istakao je da je cilj konferencije da se na jednom mjestu okupe stručnjaci sa različitih institucija muzičkog obrazovanja i da se rezultati njihovog istraživanja i rada, koji će biti predstavljeni na konferenciji, objave u vidu zbornika radova.

Rakić je naglasio da konferencija predstavlja izvrstan osnov za 167 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Austrije, Rusije, Ukrajine, SAD i Kanade da razmijene iskustva, uspostave kontakte i pronađu brojne načine za saradnju.

Biće održana tri plenarna predavanja kolega iz Rusije i Srbije i koncert Aleksandra Serdara.

Ruski akademik Mihail Imhanjicki istakao je da ovdje žive veoma talentovani ljudi, a sviranje harmonike "ovdje je razvijeno kao nigdje u svijetu".

"Ova konferencija je jako važna, jer spaja izvođačku umjetnost i osmišljavanje izvođačke umjetnosti sa muzikološkog aspekta", rekao je Imhanjicki, čije će predavanje biti posvećeno artikulaciji kao osnovu muzike i svemu što prati taj termin.