latinica  ћирилица
21/11/2014 |  16:48 | Autor: TANЈUG

Igoru Marojeviću nagrada "Vodič za život"

Nagrada "Vodič za život" za najbolji urbani narativ objavljen između dva sajma knjiga u Beogradu pripao je Igoru Marojeviću za knjigu priča "Beograđanke".

Knjiga proze "Beograđanke" u sasvim novom stilskom i tematskom ključu veoma uspješno oslikava jednu od možda najljepših osobenosti cjelokupne Marojevićeve umjetničke proze - subverzivnost, razbijanje stereotipa i lažnih mitova, bunt, nepristajanje na rutinsko, okoštalo, kao i nekrtitičko prihvatanje nametnutih obrazaca koje nameću pojedinci, institucije, pa i društveni sistem u cjelini, obrazložio je žiri.

Ova zbirka priča pokazuje kako umjetnička proza, i kada se ne bavi istorijskim narativima, može biti angažovana i subverzivna problematizujući teme koje su na margini društvene i političke realnosti. "Beograđanke" razbijaju mitove i predrasude o Beograđankama na različitim nivoima - intimnom, emotivnom, psihološkom, a onda i društvenom i socijalnom, dodaje se u obrazloženju.

Ova zbirka priča, kako je navedeno, problematizuje jednu od suštinskih zavjera savremenosti - lažnu emociju, odnosno njeno odsustvo koje postaje plodno tlo za svakojaka zla. Druga važna i na jezičko-stilskom planu uspješno ostvarena tema jeste virtualna realnost, kao nova scenografija na kojoj se "Beogrđanke" bore za svoju individualnost, ocjena je žirija.