latinica  ћирилица
21/11/2014 |  19:20 | Autor: RTRS

I treći Bošnjak, kao Srbin, u Parlamentu FBiH!?

U novom sazivu skupštine Kantona Sarajevo sjediće dva poslanika Bosanske stranke - Haris Pleho i Rasim Smajić. To ne bi bilo ništa neuobičajeno, da se obojica nisu izjasnili kao Srbi.

Njihovim stopama pošao je i Nermin Bjelak iz Bosanske patriotske stranke. Preko noći promijenjena nacionalna pripadnost, ovoj trojici bi se mogla isplatiti, jer im se svima smiješi mjesto u srpskom Klubu delegata federalnog Vijeća naroda. 

Haris Pleho u činjenici da se na izborima izjasnio kao Srbin, a na popisu kao Bošnjak, ne vidi ništa sporno.

- Ono što je moja želja bila, a vidim da sam u tome dosta uspio, jeste da Izborni zakon približim građanima BiH, ako bi se počeo zloupotrebljavati onda bi do ozbiljnih problema ova država mogla doći - izjavio je Pleho.

Skupštinski kolega novoizabranih poslanika koji su se izjasnili kao Srbi, Predrag Kojović, kaže da su bošnjački poslanici koji su se izjasnili kao Srbi ovim izvukli ličnu korist.

- Sasvim je sigurno da se radi o jednom bizarnom i apsurdnom slučaju. U jednu ruku mi je drago zbog ovoga, jer ovo pokazuje apsurdnost sistema - rekao je Kojović.

O ovom slučaju u CIK BiH, danas niko nije želio da se izjasni, a u Agenciji za zaštitu ličnih podataka naglašavaju da je CIK morao provjeriti sve podatke. Iz SIPA smo dobili pisani odgovor – da trenutno nemaju žalbi i da ne rade na ovakvim predmetima.