latinica  ћирилица
22/11/2014 |  09:59 | Autor: Agencije

Magični gel zaustavlja krvarenje u trenu (VIDEO)

Milioni ljudi širom svijeta umire od posljedica gubitka krvi, usled neke povrede. Mala laboratorija u Bruklinu „Vetigel“ namjerava da to promjeni.
Magični gel - Foto: Screenshot
Magični gelFoto: Screenshot

Njihov proizvod je želatinasta masa koja kada se nanese na ranu, u istom trenutku zaustavlja krvarenje. Potpuno je prirodan preparat i ubrzava zacjeljivanje rane.

Osnivač „Vetigela“ DŽo Landolina rekao je za ekipu Blumberga, tokom obilaska laboratorije, da je njihov preparat potpuno prirodan i napravljen od biljnih polimera, koji kada dođu u kontakt sa krvlju ubrzavaju djelovanje trombocita.

Ne samo što nevjerovatnom brzinom zaustavlja krvarenje i sprečava dalji gubitak krvi, njihov gel pomaže proces zacjeljenja. Djeluje trostruko. Pogledajte video snimak.

„Prvo, brzo povezuje pokidano tkivo, što prije svega zaustavlja krvarenje. Stvara pritisak na mjestu povrede. Drugo, u dodiru sa krvlju aktivira se fibrin, koji je u stvari polimer potreban da bi se stvorio ugrušak. Konačno, treći vid djelovanja jeste aktivacija trombocita. Gel uzrokuje njihovo vezivanje za fibrin“, objašnjava Landolina.

Gel se u osnovi oponaša prirodni proces zgrušavanja, prestanka krvarenja i zacjeljenja samo daleko brže.