latinica  ћирилица
22/11/2014 |  10:19 | Autor: Večernje novosti

Nijemac napravio atomsko sklonište iz straha od Rusa

Njemačka policija je uhapsila čovjeka koji je skupljao puške, municiju i materijal za pravljenje bombi u porodičnom atomskom skloništu koje je sam izgradio strahujući od napada Rusije.
Sklonište - Foto: Getty Images
SkloništeFoto: Getty Images

Ovaj 59-godišnji električar je izgradio sklonište proširivanjem i ojačavanjem podruma njegove porodične kuće u Kelhajmu u pokrajini Bavaraija, na jugu Njemačke.

Policija je saopštila da je konfiskovala dva mitraljeza, 80 pušaka, 60 pištolja, 20.000 komada municije i 40 kilograma materijala za pravljenje eksploziva, prenosi AFP.

Oružje (Foto: DPA)

"On se plašio Rusije. Ne znamo kada je počeo da gradi sklonište. Sve je uradio sam", izjavio je portparol policije. Uhapšeni je u bunkeru imao i zalihe hrane, a izgradio je i podzemni sistem za filtriranje vazduha i za dovod vode.

Nema dokaza da se radi o psihijatrijskom pacijentu niti osobi sa ekstremnim političkim stavovima, navela je policija, dodajući da je on uhapšen zbog posjedovanja nedozvoljenog oružja i eksploziva.

Policiji je trebalo tri dana da uđe i pretrese sklonište i arsenal oružja, morala je da koristi tešku mašineriju da bi probila zidove.