latinica  ћирилица
22/11/2014 |  14:50 | Autor: SRNA

Turskom ambasadoru u Beogradu uručen demarš

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je demarš turskom ambasadoru u Beogradu zbog ubistva srpskog navijača u Istanbulu, rekao je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

"Tražimo istinu o tom zločinačkom aktu", rekao je Dačić na redovnoj izbornoj skupštini Јedinstvene Srbije u Beogradu i dodao da će turski ministar sporta danas sa aerodroma u Istanbulu ispratiti posmrtne ostatke nastradalog navijača.

On je naveo da trener Košarkaškog kluba "Galatasaraj" više nije dobrodošao u Srbiju zbog izjave da su srpski navijači teroristi.

Navijač "Crvene zvezde" Marko Ivković /25/ ubijen je sinoć ispred dvorane Abdi Ipekči u Istanbulu, kada su pristalice "Galatasaraja" napale grupu od 400 srpskih navijača, koji su doputovali na košarkašku utakmicu.

 Vučić: Trener Galatasaraja nije dobrodošao u Srbiju

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zaprepašćenje zločinačkim ubistvom koje je počinjeno nad građaninom Srbije i rekao svom turskom kolegi Ahmetu Davutogluu da Srbija zahtijeva hitno pronalaženje i hapšenje ubice i njegovo najstrože kažnjavanje.

Takođe, Vučić je saopštio Davutogluu da šef stručnog štaba Košarkaškog kluba Galatasaraj Ergin Ataman nije dobrodošao u Srbiju nakon izjave u kojoj je ubijenog mladića, kao i sve ostale navijače Crvene zvezde optužio za terorizam.

Predsjednik Vlade Srbije istakao je da je Srbija samo prije nekoliko nedjelja dočekala trostruko brojniju grupu navijača Bešiktaša i obezbijedila im punu sigurnost i bezbjednost u Beogradu.

Predsjednik Vlade Republike Turske Ahmet Davutoglu izrazio je žaljenje što je jedan mladi ljudski život ugašen i obećao je da će turske vlasti učiniti sve da se počinilac zločina pronađe i izvede pred lice pravde.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić razgovarao je sa turskim kolegom koji je, u ime svoje države, izjavio duboko saučešće zbog tragične smrti Zvezdinog navijača.

Turski ministar je rekao i da će nadležni organi Republike Turske sprovesti hitnu istragu kako bi se identifikovali i sankcionisali počinioci.

"Očekujem od nadležnih organa Republike Turske da sprovedu istragu po hitnom postupku, da utvrde odgovornost svih za ovu tragediju i sve počinioce naoštrije kazne. Siguran sam da cjelokupna i domaća i svetska javnost, ne samo sportska, to očekuje od Republike Turske", naveo je Udovičić i izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Marka Ivkovića.

Beograđani protestvovali ispred turske ambasade

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras isped turske ambasade kako bi izrazili protest zbog smrti navijača Crvene zvezde Marka Ivković u Istanbulu.

Građani Beograda odali počast navijaču Crvene zvezde Marku Ivkoviću

Nakon što su odali počast Ivkoviću i upalili svijeće u crkvi Svetog Marka, navijači crveno-bijelih i građani su ispred ambasade Turske palili baklje i pjevali Zvezdine pesme, ali i klicali Kosovu.

Policija nije dozvolila navijačima da se bliže približe zgradi ambasade, već ih je držala na distanci od 20 metara.