latinica  ћирилица
23/11/2014 |  10:14 | Autor: RTRS

Način života, brzo posezanje za lijekovima

Ubrzan način života, stres, nezadovoljstvo, životni problemi, umor i bolovi samo su neki od razloga zbog kojih naši građani posežu za lijekovima. Nadajući se da će oni riješiti sve naše tegobe, priznali mi to ili ne, čini se da postajemo nacija tabletomana. Da li je tako?

 Uzimamo ih i kada treba i kada ne treba, mijenjamo među sobom, posuđujemo i prema njima se odnosimo kao prema bombonama. Iako građani teško priznaju da ih koriste, ipak, kažu da u domađinstvu obavezno imaju makar tri lijeka.

Samo u prošloj godini domaće i strane farmaceutske kompanije od prodaje lijekova u Bosni i Hercegovini zaradile su preko 526 miliona maraka, što znači da je svaki građanin u prosjeku na lijekove potrošio 123 marke.

„Postojanje lijekova je jedna korisna stvar sve dok znamo šta stavljamo u svoj organizam, lijekovi nisu ništa loše, nisu namjenjeni da budu loši, samo što nepotrebna konzumacija lijekova nije korisna stvar.“kažu građani u anketi.
Građani, uglavnom, bez kosultacija kupuju lijekove za koje nije potreban recept, a koriste ih i u namjeri da spriječe lakša oboljenja.

"Trebamo biti svjesni činjenice da ako ti simptomi potraju, da se u svakom slučaju treba javiti lijekaru, a prije upotrebe bilo kakvog lijeka bez obzira da li je on lijek ili OTC preparat ili pomoćno sredstvo u ishrani, dijetetski suplement, poželjno je ipak konsultovati ljekara ili farmaceuta kako je uvijek i navedeno" kaže Nataša Stanojević, komercijalni menadžer Zdravstvene ustanove "Moja apoteka".

 Prije upotrebe pažljivo počitajte uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom. Ovo je domaća zadaća uglavnom penzionera, domaćica i NKV radnika, ali sve češće i studenata. Јer lijek danas postoji za sve. Pa tako možete poboljšati svoju koncentraciju, za kratko vrijeme smršati, ubrzati rast kose ili jednostavno piti neki lijek preventivno.

" Iako i farmaceuti i doktori tvrde da su lijekovi na našem tržištu kvalitetni i da ispunjavaju potrebnu normu koju kontroliše Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine to ne znači da su oni bezbjedni za upotrebu po svaku cijenu. Bez preporuke ljekara poželjno je izbjegavati upotrebu medicinskih sredstava", kaže psiholog Dejan Matijević.

„Lijekovi koje uzimamo na svoju ruku mogu biti dvije stvari, može biti prvo da nam predstavljaju lažni osjećaj sigurnosti, da li lažne ili prave, to je sad druga tema, a drugo jednostavno može biti strah od lijekara, imate dosta ljudi koji neće da idu kod lijekara iz straha od bolesti, opet imaju negdje u svojoj glavi sklopljenu sliku da će sebi pomoći tako što piju lijekove.", naveo je psiholog Dejan Matijević. 

 I dok se u svakom domaćinstvu pažljivo njeguje i čuva ormarić sa lijekovima, poželjno bi bilo da ih ipak ne upotrebljavamo i pri najmanjim tegobama. Nekad je jednostavnije, jeftinije i mnogo zdravije posegnuti za nekim prirodnim metodama, a u krajnjem slučaju potražiti i savjet ljekara.