latinica  ћирилица
23/11/2014 |  10:24 | Autor: Agencije

Rus kažnjen 20.000 evra zbog skrnavljenja Koloseuma

Ruskom turisti, koji je u petak urezao početno slovo svog imena na zidu Koloseuma, naloženo je da plati kaznu od 20.000 evra, prenijela je agencija Ansa.

Taj 42-godišnjak uhvaćen je na djelu dok je oštrim kamenom u zid od cigle urezivao slovo „K“ široko 17, a visoko 25 centimetara.

Odmah je uhapšen, a sud mu je u subotu izrekao kaznu od četiri mjeseca zatvora koja je odmah zamijenjena novčanom.

Ove godine to je peti posjetilac koji je kažnjen zbog oštećivanja Koloseuma, jednog od najvažijih kulturno-istorijskih zdanja Italije. Prethodni su bili otac i sin iz Australije, i dvojica maloljetnika iz Kanade i Brazila.

Po rimskom listu Il Mesađero, zbog njihovog vandalizma postavljeno je još više kamera za nadzor kako bi se posjetioci pratili iz svih uglova, a preko razglasa na ulazu u Koloseum se na šest jezika ponavljaju uputstva o tome kako se treba ponašati tokom razgledanja.

Postavljene su i table na kojima su navedene kazne za prekršaje posjetilaca.

Koloseum, koji se naziva i Flavijev amfiteatar, jedan je od najpopularnijih spomenika i Rima, i Italije, i svijeta. Najveći amfiteatar Rimskog carstva, dugačak 188 i širok 156 metara, dočekuje šest miliona posjetilaca godišnje.

Njegova restauracija je započela septembra 2013. godine, a koštaće 25 miliona evra koje je dao Diego dela Vale, vlasnik firme za proizvodnju luksuzne obuće "Tod's". Radovi treba da se završe do proleća 2016. godine.