latinica  ћирилица
24/11/2014 |  08:29 | Autor: SRNA

Trebinje: Počinju Dani ruskog filma

U Trebinju će od danas do 27. novembra biti održani "Dani ruskog filma", manifestacija koja je veoma značajna za kulturnu saradnju Rusije i Republike Srpske.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Filmsku manifestaciju će otvoriti projekcija filma "Statski savjetnik".

Drugog dana manifestacije biće prikazan film "Admiral", a narednog dana film "Pop". Posljednjeg dana programa, 27. novembra, ljubitelji filmske umjetnosti moći će da pogledaju ostvarenje "Ilija Muromec i Solvei razboinik".

Filmovi će biti prikazani u Kulturnom centru Trebinje, a ulaz je slobodan.

Ovu manifestaciju, koja se prvi put održava u Trebinju i Hercegovini, organizuju Društvo prijatelja Rusije i Kulturni centar Trebinje. Kako navode organizatori, ovo je potvrda saradnje Rusije i Srpske, osim na ekonomskom i političkom polju, tako i u kulturi. Nadaju se da će građani Trebinja i Hercegovine prepoznati značaj ove manifestacije koja bi mogla da zaživi i postane tradicionalna.

U okviru Društva prijatelja Rusije u Eparhijskom domu u Trebinju već godinu dana održava se kurs ruskog jezika koji je naišao na veliki odziv građana, prvenstveno osnovaca i srednjoškolaca.

U organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Trebinju su nastupali i ruski kamerni horovi sa više od stotinu izvođača, a organizovane su i druge manifestacije kojima se potvrđuje dobra saradnja Rusije i Republike Srpske.