latinica  ћирилица
24/11/2014 |  13:22 | Autor: SRNA

Delegacija EU iznenađena inicijativom VSTS

Delegacija EU u BiH iznenađena je inicijativom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da preispita Pravilnik o sukobu interesa članova ovog savjeta

Iz Delegacije EU upozoravaju da pozitivni napori učinjeni tokom proteklih mjeseci ne bi trebalo da budu protraćeni.

U Delegaciji podsjećaju da je u maju strukturisani dijalog o pravosuđu proširen na druga pitanja iz oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije, što je bio i odgovor na opravdane proteste građana zbog odsustva opipljivih rezultata u ovoj oblasti.

U vezi sa tim, dat je set preporuka da bi se osnažila odgovornost i integritet pravosudnih institucija i, između ostalog, prvo regulisalo pitanje sukoba interesa u VSTS-u, a potom i u pravosuđu u cjelini.

Iako pozdravljamo brzo reagovanje VSTS da sprovede ove preporuke, pa je za svoje članove u septembru usvojilo Pravilnik o sukobu interesa, što je Evropska komisija pohvalila u Izvještaju o napretku za 2014. godinu, Delegacija EU iznenađena je pokrenutim inicijativama za preispitivanje ovog pitanja na narednoj sjednici VSTS - navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da će EU nastaviti da podržava napore pravosuđa u BiH za povećanje nivoa odgovornosti i sprečavanje korupcije u svojim redovima, kao mjere za izgradnju povjerenja građana u nepristrasan i profesionalan pravosudni sistem.

U tom smislu, predstojeći seminar o tehničkoj pomoći na ovu temu trebalo bi da pomogne u prevazilaženju bilo kakvih nejasnoća i da pruži osnovu za dalja pojašnjenja - ocjenjuju u Delegaciji.

Zamjenik šefa Delegacije EU Renco Davidi ranije je VSTS uputio pismo u kojem članove te institucije upozorava na štetnost njihove namjere da van snage stave Pravilnik o sukobu interesa članova VSTS-a ili da ga znatno izmijeni.