latinica  ћирилица
24/11/2014 |  14:07 | Autor: B92

Filip Filipović najbolji vaterpolista svijeta

Srpski vaterpolista Filip Filipović proglašen je za najboljeg igrača svijeta u 2014. godini, u izboru Svjetske asocijacije vodenih sportova (FINA).
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Filipović je drugi put u karijeri izabran za najboljeg vaterpolistu svijeta, a prvi put priznanje je dobio 2011. godine.

On je ove godine sa Srbijom postao prvak Evrope uz titulu u Svjetskoj ligi, a tokom ljeta se iz Radničkog vratio u italijanski Pro Reko. Karijeru je 2002. počeo u Partizanu.

Filipoviću su konkurencija za najboljeg na svijetu bila dvojica zemljaka, Gojko Pjetlović i Dušan Mandić, te Mađa - Deneš i Danijel Varga, kao i Amerikanac Bonani.

"Ovo priznanje je došlo kao potvrda dugogodišnjeg rada u klubu i reprezentaciji. Po drugi put. Samim tim je značaj ovogodišnje nagrade još veći. Posmatram nagradu kao i svaku titulu, kao uspjeh ekipe. Priznanje je i pokazatelj kakve saigrače imam pored sebe. Njima dugujem najveću zahvalnost, i još jednom bih uputio veliko hvala što su uz mene i što zajedno uspijevamo da budemo ispred vremena u kojem živimo. Zahvalio bih  i trenerima koji su me uvijek vraćali na pravi put. I posljednja, ali u mom životu najbitnija i nekako neizostavna u formuli svakog mog uspjeha je porodica. Njihova bezrezervna podrška i energija koju mi pružaju, daju mi snagu da svakoga dana budem bolji", rekao je Filip Filipović, a prenio B92.

Filipović je sa Srbijom osvojio Svjetsko prvenstvo, četiri puta se popeo na krov Evrope, a dva puta bio treći na Olimpijskim igrama. Osvojio je ukupno 16 titula, uz dva srebra i pet bronzanih medalja.

Sa Partizanom je tri puta bio šampion Srbije, sa Radničkim je osvojio Evrokup, a sa Pro Rekom dva puta Evroligu, jednom Superkup, jednom Јadransku ligu, te tri puta Seriju A.