latinica  ћирилица
24/11/2014 |  15:39 | Autor: Agencije

Obama mijenja ministra odbrane

Američki ministar odbrane Čak Hejgel povlači se sa funkcije zbog pritiska pod kojim se našao u vrijeme serije globalnih kriza, prenio je danas "Njujork tajms" u svom veb izdanju.

Ovo će biti prva zamjena jednog visokorangiranog člana administracije predsjednika SAD Baraka Obame, nakon što je njegova Demokratska stranka izgubila većinu u Senatu, navodi se u izvještaju.

List navodi da će Obama objaviti Hejgelovu smjenu tokom dana. Odluka je donesena poslije serija sastanaka u posljednje dvije sedmice, rekli su visoki članovi američke administracije.

Zvaničnici kažu da Obamina odluka da zamijeni Hejgela /68/ predstavlja priznanje da rješavanje problema "Islamske države" zahtijeva drugačije vještine od onih koje je Hejgel donio na funkciju ministra odbrane.

Hejgel je republikanac sa vojnim iskustvom, koji je bio skeptik u vezi sa ratom u Iraku. On je došao na položaj sa zadatkom da reguliše povlačenje vojske iz Avganistana i rukovodi Ministarstvom odbrane u vrijeme smanjenja budžeta Pentagona.