latinica  ћирилица
24/11/2014 |  15:48 | Autor: SRNA

RS: Poljoprivreda i šumarstvo-pad vrijednosti otkupa i prodaje

Vrijednost otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju ove godine iznosila je 26,55 miliona KM i manja je za 16,4 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
drva - Foto: RTRS
drvaFoto: RTRS

Najveća vrijednost otkupa -  13,52 miliona KM bila je kod proizvoda šumarstva, te 5,86 miliona KM kod ratarskih proizvoda.

Najveći procentualni pad vrijednosti otkupa u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isti period - 31,8 odsto, bila je kod ratarskih proizvoda.

Vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata u trećem tromjesečju ove godine iznosila je 81,03 miliona KM i manja je za 4,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Najveća vrijednost u prodaji ostvarena je od proizvoda šumarstva  -  44,87 miliona KM, te od stočarskih proizvoda - 22,65 miliona KM.

Najveći procentualni rast prodaje u trećem tromjesečju ove u odnosu na isti period prošle godine - od 40,1 odsto bio je kod voćarskih i vinogradarskih proizvoda, a najveći procentualni pad od 14 odsto kod proizvoda šumarstva.