latinica  ћирилица
24/11/2014 |  16:00 | Autor: SRNA

Rektorska konferencija RS: Kvalitet obrazovanja prioritet

Kvalitet nastavnog procesa, prohodnost diploma i usaglašavanje studijskih programa treba da bude prioritet buduće strategije razvoja visokog obrazovanja u Republici Srpskoj, ocijenjeno je danas na sjednici Rektorske konferencije Srpske.
Žarko Pavić - Foto: SRNA
Žarko PavićFoto: SRNA

Rektori univerziteta u Srpskoj imenovaće i svoje predstavnike u radnu grupu koja će  pripremati dokumenta strategije koja, po njihovom mišljenju, treba da bude nacionalni projekat.

Predsjedavajući Rektorske konferencije Žarko Pavić rekao je da je na danas održanoj sjednici bilo riječi i o utvrđivanju kriterijuma za sprovođenje doktorskih studija u Srpskoj, ali i o pravilniku o zvanjima koja se stiču nakon sva tri ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj.

"Pravilnik o zvanjima mora da bude usaglašen na nivou države i s pravilnicima sličnog profila u Evropskoj uniji i razvijenim zemljama", rekao je Pavić novinarima nakon sjednice Rektorske konferencije.

Zamjenik predsjedavajućeg Rektorske konferencije Radoslav Grujić rekao je da je ovaj pravilnik resorno ministarstvo pripremilo u saradnji sa Savjetom za razvoj visokog obrazovanja, a da bi nakon još jednog razmatranja na sjednici savjeta trebalo da bude i usvojen.

"Taj dokument sadrži listu zvanja i on se može mijenjati svakih šest mjeseci, što znači da će sva nova zvanja koja se stiču na novim licenciranim studijskim programima biti unesena na listu", rekao je Grujić.

On je dodao da pravilnik tretira pitanje zvanja diplomirani koje se stiče nakon tri, odnosno četiri godine prvog ciklusa studija, a što je bila glavna okosnica kod donošenja Zakona o zvanjima.

Predstavnik Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj Tatjana Radaković rekla je da je pravilnik o zvanjima bitan i za sam proces akreditaciji studijskih programa na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj.

Ona je dodala da je procedura za akreditaciju pripremljena, te da bi možda početkom naredne godine mogao početi proces prikupljanja prijava.