latinica  ћирилица
24/11/2014 |  16:31 | Autor: B92

Ponovo smjene na čelu Ferarija

Šef ekipe Ferarijevog tima Formule 1 Marko Matijači napustio je italijansku ekipu poslije samo osam meseci i na tom mjestu će ga zamijeniti Mauricio Arivabene.

Svega nekoliko sati pošto je Matijači izjavio da je potpuno fokusiran na to da italijanska ekipa krene naprijed sa svojim planom za narednu godinu, stiglo je saopštenje iz Maranela u kojem se ističe da je smijenjen.

Arivabene, koji vrlo dobro upoznat sa radom Ferarija kroz rad za sponzora italijanskog tima kompaniju Filip Moris, odmah je stupio na funkciju, na koju ga je postavio novi prvi čovjek Ferarija Serđo Markijone.

"Odlučili smo da imenujemo Mauricija Arivabenea zato što nam je u istorijskom trenutku za Skuderiju i Formulu 1 potrebna osoba koja ne razumije samo Ferari, već i potrebe ovog sporta. Mauricio ima jedinstveno znanje, blisko je upoznat sa Skuderijom već godina, kao član Komisije Formule 1 i upoznat je sa izazovima koji su pred nama. On je bio stalan izvor inovativnih ideja koje su fokusirane na preporod Formule 1", rekao je Markijone a prenio B92.

Spekulacije da bi Matijači mogao da napusti Ferari pojavile su se tokom Velike nagrade Abu Dabija, pošto italijanski tim nije potvrdio da li će biti u timu na startu naredne sezone.

Ferari je ove sezone prvi put od 1993. godine ostao bez ijedne pobjede u šampionatu, a sezonu je završio na četvrtom mjestu u generalnom plasmanu.

"Sezona je bila frustrirajuća i teška, ali uvijek gledam pozitivnu stranu. Mnogo smo naučili, a ja sam zadovoljan što sam ja imao svog udjela u tome. Naš cilj je da kreiramo efektnu organizaciju koja će proizvesti konkuretan bolid", rekao je Matijači pred trku u Abu Dabiju, na kojoj su Fernando Alonso i Kimi Raikonen zauzeli deveto, odnosno deseto mjesto.

Alonso je u Abu Dabiju odvozao posljednju trku za Ferari, pošto će ga u timu naredne sezone zamijeniti Sebastijan Fetel, dok Raikonen ostaje u italijanskoj ekipi.