latinica  ћирилица
24/11/2014 |  17:42 | Autor: RTRS

Predsjednik i potpredsjednici položili svečanu zakletvu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednici Srpske Јosip Јerković i Ramiz Salkić položili su danas svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prije polaganja svečane zakletve, sertifikate Dodiku, Јerkoviću i Salkiću uručio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u prvom obraćanju nakon polaganja zakletve, rekao je da biti predsjednik Srpske nije privilegija već obaveza da se služi svom narodu.

Naglasio je da će u ovom mandatu raditi sa još većom odgovornošću i sa velikim zadovoljstvom jer mu je narod ponovo dao povjerenje.

 

Rekao je da sa posebnim osjećanjem i s punom odgovornošću danas može da kaže da je kao predsjednik Republike Srpske izvršio osnovni zadatak o kojem je govorio i prije četiri godine - odbranjen je ustavni kapacitet i nadležnosti koje je imala i ima Republika Srpska.

Republika Srpska je danas uređenije, ljepše i prosperitetnije mjesto za život svih njenih građana, što je i osnovni zadatak svake politike i odgovornih političara", dodao je Dodik.

 

On je zahvalio svima koji su 12. oktobra izašli na izbore i na demokratski način izabrali svoje predstavnike, čime su pokazali i sebi i svijetu da je ovo demokratsko i zrelo društvo, sposobno da vodi računa o svojoj državi i o svojoj budućnosti.

"Ne mogu, a da i ovom prilikom sa posebnom zahvalnošću i poštovanjem ne pomenem sve one koji su svoje živote ili dijelove tijela ugradili u Republiku Srpsku, trajno opredijeljen da njihova žrtva nikada ne smije biti umanjena. To neka bude zavjet i ovog saziva i svih budućih saziva naše Skupštine i ostalih institucija Republike Srpske", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Republika Srpska, njene nadležnosti i s mukom očuvana autonomija imperativ svakom pojedincu ili organizaciji, te da će tako biti sve dok bude obavljao dužnost predsjednika, pa čak i kada to ne bude.

"Za Republiku Srpsku boriću se sa bilo koje pozicije koju budem imao u životu, jer Srpska nije samo politički organizovana zajednica da bi u njoj neko vršio vlast ili bio opozicija. Ona je naše životno opredjeljenje", rekao je Dodik nakon inauguracije i svečanog polaganja zakletve u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

Dodik je pozvao sve poslanike i građane Srpske da svako u okviru svojih mogućnosti učini sve na očuvanju Republike Srpske i afirmaciji njenih vrijednosti.