latinica  ћирилица
25/11/2014 |  16:20 | Autor: SRNA

Јahorina: Konferencija o borbi protiv nasilja u porodici

Na Јahorini je počela dvodnevna konferencija pod nazivom "Zaustavimo nasilje u porodici zajedno", na kojoj će biti predstavljeni dosadašnji pristupi u pružanju sistemske podrške žrtvama nasilja u porodici na nivou lokalne zajednice i na nivou Republike Srpske.

Skup koji organizuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske održava se u okviru obilježavanja Kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović rekla je Srni da skupu prisustvuju predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, kao i centara za socijalni rad iz Srpske koji prvi treba da pomognu žrtvi izdavanjem rješenja za smještaj u sigurnu kuću.

"Ljudi se žale da centri to i ne rade kako bi trebalo. Mi smo ovaj skup posvetili radu centara za socijalni rad, a u narednih 10 dana u nizu gradova u cijeloj Srpskoj biće održane posebne radionice gdje ćemo raditi i sa drugim subjektima zaštite, kao što su policija i tužilaštva", navela je Tešanovićeva.

Ona je dodala da će se na svim skupovima govoriti o potrebi smanjivanja nasilja edukacijom, pri čemu je neophodno voditi računa o tome da nasilje trpe i najmlađa djeca.

"Od tog uzrasta treba da krenemo, različitim edukacijama, ali da učinimo svjesnim i one koji su nasilnici da mogu imati pomoć, jer zakon predviđa pomoć i za žrtve i za nasilnike da se osjećaju sigurnijim i da znaju kome da se obrate", navela je Tešanovićeva.

Ministar pravde Srpske Gorana Zlatković rekla je da je krivično zakonodavstvo u Srpskoj usaglašeno sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, prije svega, Krivični zakon Republike Srpske, kao i Zakon o prekršajima koji je obuhvatio zaštitu žrtve od nasilja u porodici.

"Uvedena je nova odredba koja se tiče krivične sankcije, koja znači uvođenje ponovo zatvorske kazne u prekršajnom postupku. Na taj način brže i efikasnije ćemo procesuirati počinioce nasilja i ne samo nasilja u porodici, već i drugih nasilja, pogotovo na javnim skupovima, kao što su sportske manifestacije", naglasila je Zlatkovićeva.

Ona je dodala da je krivično zakonodavstvo Srpske definisalo i pooštravanje krivično-pravne sankcije za počinioce nasilja u porodici.

"Sada ostaje da pratimo realizaciju ovih zakonshih projekata koji su usaglašeni sa svim evropskim standardima i konvencijama i da ih, ukoliko bude potrebe, korigujemo", zaključila je Zlatkovićeva.