latinica  ћирилица
26/11/2014 |  13:42 | Autor: SRNA

DM marketi povukli "Alnatura" kažu: Opasna za bebe!

Nakon pronalaska tragova štetnog tropanskog alkaloida, DM marketi u BiH su iz prodaje povukli cijelu seriju proizvoda "Alnatura" kaša od četiri vrste žitarica, u pakovanju od 250 grama i rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine, kako bi se isključili mogući zdravstveni rizici za dojenčad i bebe.

Kupci se upozoravaju da, ukoliko posjeduju ovaj proizvod, prestanu da ga upotrebljavaju ,  te mole da ga vrate u bilo koju DM prodavnicu za što će dobiti povrat novca u punom iznosu, saopšteno je iz DM marketa.

Tropanski alkaloid je prirodan sastojak koji se nalazi u pojedinim biljkama i služi za odbranu od štetočina. Biljke sa tropanskim alkaloidom mogu se pronaći na poljoprivrednim površinama na kojima se uzgajaju žitarice.

Prilikom žetve njihove sjemenke mogu biti pokupljene zajedno sa žitaricama i dospjeti u namirnice. Ove sjemenke se nakon žetve sortiraju i uklanjaju, ali zahvaljujući modernim laboratorijskim analizama u namirnicama mogu biti pronađeni i njihovi najmanji tragovi.

Negativni učinci atropina ogledaju se u poremećaju nervnog sistema, kao što su ubrzan rad srca, suvoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne kesice. Može doći i do proširenja i paralize zjenica, poteškoća u govoru i gutanju, nemira, umora, glavobolje, suve i tople kože, a kod djece dolazi i do povišene temperature.