latinica  ћирилица
27/11/2014 |  10:21 | Autor: RTRS

Đukanovićev zaokret: Sankcije Rusiji su pogrešan put

"Sankcije koje su uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini nisu pravi put", ocijenio je premijer Milo Đukanović.

Đukanović je u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA rekao da, i pored tradicionalnog prijateljstva sa Rusijom, Crna Gora ima pravo da samostalno kreira politiku. 

“Sankcije prema Rusiji zbog ukrajinske krize premijer Crne Gore smatra pogrešnim putem. Iako suverenost svake države mora da bude očuvana, sankcije vode samo ka tome da privrede na obije strane posrću. Obije strane moraju da poduzmu sve napore da prevaziđu probleme”, prenijela je APA  riječi Đukanovića čija se  vlada pridružila sankcijama EU protiv Rusije.

Podsjećajući da Crna Gora do kraja 2015.  treba da ispuni zadatke za članstvo u NATO-u, austrijska agencija podsjeća da to nije po volji Rusiji. Agencija podsjeća da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nazvao provokacijom širenje alijanse ka zapadnom Balkanu. Navodi se da su ruski građani investirali u crnogorsku ekonomiju kao i da predstavljaju  više od 30 procenata stranih turista. 

"I pored tradicionalnog prijateljstva sa Rusijom, Crna Gora ima pravo da kreira svoju politiku. Želimo da nastavimo tim kursom", rekao je Đukanović.

APA navodi da Crna Gora ima reputaciju zemlje u kojoj su najviši zvaničnici, među kojima je i Đukanović, povezani sa korupcijom. Podsjeća se da je EK u posljednjem izvještaju o napretku ukazala na problem korupcije i organizovanog kriminala, kao i pritiske na medije. 

"Izvještaj posmatramo kao objektivni pogled spolja na naše slabosti. Razumijem da EU insistira na pravnoj državi, ali problemi se ne daju riješiti ako se ne nađe njihov korijen. A korijen je nedostatak privrednog razvoja”, rekao je on, navodeći da je država  istraživala napade na medije.

„Napad na medije znači napad na evropski put. Država je učinila neke stvari da bi pospješila slobodu medija", rekao je Đukanović.