latinica  ћирилица
27/11/2014 |  11:35 | Autor: RTRS

Konsultacije o mandataru sa DNS, SRS i NS

U Banjaluci su danas nastavljene konsultacije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predstavnika DNS, SRS i NS o imenovanju mandatara za sastav Vlade Srpske.
Konsultacije predsjednika Republike Srpske - Foto: SRNA
Konsultacije predsjednika Republike SrpskeFoto: SRNA

Delegaciju DNS predvodi predsjednik ove stranke Marko Pavić, a sastanku su prisustvovali i predsjednik NS Adam Šukalo i SRS Dragan Đurđević. Konsultacijama prisustvuje i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da političke partije sa sjedištem u Republici Srpskoj imaju većinu za formiranje vlasti u Srpskoj.

- Ovo je prvi put da će vlast činiti partije sa sjedištem u Republici Srpskoj, što nam je bio i primarni cilj - rekao je Dodik, nakon sastanka sa predstavnicima DNS, NS i SRS.

On je ponovio, da je cilj da institucije vlasti budu formirane do kraja ove godine, te da Koalicija DNS-SP-SNSD ima skupštinsku većinu za formiranje vlasti.

Predsjednik DNS je rekao da ova koalicija želi stabilnu i jaku Republiku Srpsku, i istakao, da ima puno povjerenje u predsjednika Srpske kada je riječ o izboru mandatara za sastav vlade Srpske. Pavić je naglasio da je Republika Srpska prva u BiH konstituisala parlament.

Nakon ovog sastanka slijede i konsultacije sa predstavnicima SP, ali i koalicije "Domovina". U poslijepodnevnim časovima u Palatu će i predstavnici Partije ujedinjenih penzionera RS , a nakon njih počinju i konsultacije sa nevladinim sektorom. Danas će na razgovor i predstavnici Saveza sindikata RS.

Јuče je održan sastanak s najvećom parlamentarnom strankom, SNSD-om. Izvjesno je da bi mandatar trebalo da bude iz ovog saveza, a njegovo ime trebalo bi, kako je najavljeno, da bude poznato do kraja sedmice ili tokom vikenda.