latinica  ћирилица
27/11/2014 |  12:20 | Autor: TANЈUG

Meron u Sarajevu: Nepotrebna prevelika pažnja Šešelju

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju Teodor Meron ocijenio je da se istupima Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pažnja.
Teodor Meron u Sarajevu - Foto: AFP
Teodor Meron u SarajevuFoto: AFP

"Mislim da mediji previše govore o Šešelju dajući mu publicitet koji ne zaslužuje", rekao je Meron novinarima u Sarajevu gdje se nalazi u posjeti.
Meron je rekao da ne može da se miješa u Šešeljeve javne istupe i da je Srbija, gjde se Šešelj nalazi, suverena zemlja i da to treba da reguliše.

Povodom današnje rasprave o Šešelju u EP u Strazburu, a zatim i u SB UN, Meron kaže:
"Ako će se raspravljati, neka se raspravlja. Nema šta da se krije i veoma je dobro biti transparentan u svim stvarima. Ne smeta mi postavljanje bilo kakvih pitanja".
On je naveo da u cijelom slučaju postoje "brojni nesporazumi".

Raspravno vijeće Haškog suda odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu donijelo isključivo na osnovu humanitarnih razloga, odnosno zbog njegove teške bolesti, a tužilac Tribunala se nije žalio pa odluka o privremenom oslobađanju nikada nije ni dospjela do prizivnog vijeća Tribunala.

On je dodao i da kao predsjednik suda ne može da se miješa u odluke raspravnog vijeća niti u njegovu komunikaciju s Tužilaštvom koje je, kako je istakao, imalo i mogućnost i pravo uvida u svu medicinsku dokumentaciju koja je bila osnov za Šešeljevo privremeno oslobađanje.