latinica  ћирилица
27/11/2014 |  16:51 | Autor: TANЈUG

Generalni štrajk parališe Grčku

Više hiljada ljudi pridružilo se protestima u centru Atine, a širom zemlje zatvorene su škole i bolnice i obustavljeni su letovi aviona i gradski saobraćaj.
Štrajk u Grčkoj - Foto: TANЈUG
Štrajk u GrčkojFoto: TANЈUG

Na dva protestna skupa u Atini prisustvovalo je oko 30.000 ljudi, saopštila je policija, dok je 6.000 prošetalo ulicama Soluna, prenio je AP.

Radnički sindikati pozvali su na generalni 24-časovni štrajk u znak protesta zbog vladinih reformi, neophodnih za izlazak zemlje iz finansijske krize.

Aviokompanije su bile primorane da otkažu sve međunarodne i domaće letove pošto su se kontrolori aviosaobraćaja pridružili štrajku.

Gradski saobraćaj je, takođe, bio u zastoju, jer su vozači autobusa, trolejbusa i radnici u podzemnoj železnici na nekoliko sati obustavili rad. Građani nisu mogli da koriste ni trajekte, koji su danas ostali u lukama.

Štrajku su se pridružili i prosvetni i zdravstveni radnici, a bolnice primaju samo hitne slučajeve.

U jednodnevni štrajk juče su stupili i novinari, koji obično štrajkuju dan prije generalne obustave rada, kako bi mogli da izvještavaju o tim događajima.

Na održavanje štrajka su pozvali sindikati zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo najavljenim otpuštanjima i penzionim reformama koje od Grčke zahtijevaju njeni kreditori Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.