latinica  ћирилица
27/11/2014 |  17:07 | Autor: Agencije

Mostar: Obnovu čeka 1.300 srpskih kuća

Predsjednik udruženja srpskih povratnika u Mostar Gojko Pantić izjavio je danas da na obnovu u Mostaru čeka 1.300 kuća u vlasništvu Srba.

Pantić je nakon sastanka o provođenju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji je organizovala Misija OEBS-a u BiH, rekao da za povratnike Srbe nije problem samo obnova kuća i stanova, već i sama egzistencija.

"Od čega da živi čovjek koji se vrati, jer se on ne može zaposliti", zapitao je Pantić i dodao da Srbi moraju dobiti ista prava kada je riječ o zapošljavanju kao i ostala dva naroda.

Direktor Uprave za izbjeglice Hercegovačko-neretvanskog kantona Kemal Isaković istakao je da je Mostar najrazrušeniji grad u BiH, a da je i danas mnogo ljudi u gradu interno raseljeno, odnosno u svom gradu žive kao podstanari.

On je nakon sastanka, na kome su učestvovali predstavnici vlasti i udruženja izbjeglih i raseljenih, rekao da u Mostaru danas postoji 3.328 razrušenih i oštećenih stambenih jedinica, dok je na cijelom području HNK i sada oštećeno i uništeno oko 7.000 stambenih jedinica.