latinica  ћирилица
27/11/2014 |  17:23 | Autor: RTRS

Dodik: Ne vidim potrebu da se izvinim Izetbegoviću

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne vidi razlog zašto bi se izvinjavao zbog izjave da je Alija Izetbegović bio pripadnik "Handžar divizije", kad su to mnogo prije njega objavili brojni istoričari i mediji, među kojima i ugledni list "Njujork tajms".

"Tvrdnju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je njegov otac Alija Izetbegović bio partizan demantovao je 'Njujork tajms' i to dan poslije smrti njegovog oca, 20. oktobra 2003. godine kada je objavio biografiju muslimanskog ratnog lidera, u kojoj se navodi da je podržavao 'Handžar diviziju", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje Srne da li će se izviniti zbog svoje izjave što je od njega zatražio kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik Srpske rekao je da se postavlja pitanje zašto Izetbegović nije zatražio izvinjenje od "Njujork Tajmsa" još 2003. godine, kao i autora brojnih knjiga u kojima se navodi da je njegov otac bio pripadnik "Handžar divizije".

Inače, kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića demantovao je danas izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Alija Izetbegović bio pripadnik "Handžar divizije" koja je klala i ubijala Srbe.

"Brutalna je neistina da je Alija Izetbegović bio pripadnik takozvane 'Handžar-divizije'. Istina je da je Alija Izetbegović tokom Drugog svjetskog rata bio pripadnik samo jedne vojske, i to partizanske, kao osamnaestogodišnji mladić", navodi se u saopštenju.

Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH traži od presjednika Republike Srpske da se "javno izvini zbog izrečenih neistina, a ako to ne učini, svoje tvrdnje moraće dokazivati pred nadležnim sudom, pred kojim će odgovarati za klevetu".

Šta je pisao "Njujork tajms" o Izetbegoviću?

"Tokom Drugog svjetskog rata, kada je Bosna postala dio marionetske nacističke države hrvatskih ustaša, gospodin Izetbegović se priključio Mladim muslimanima, grupi koja se nije mogla odlučiti da li da se pridruži Handdžar divizijama koje su organizovali njemački esesovci ili jugoslovenskim partizanima, komunistima, koje je predvodio Јosip Broz Tito. Gospodin Izetbegović je podržao Handžar divizije.

Nakon uspostavljanja Titove komunističke Vlade 1946. godine, vojni sud je osudio gospodina Izetbegovića na tri godine zatvora zbog njegovih ratnih aktivnosti. Kada je izašao na slobodu, diplomirao je pravo na Univerzitetu u Sarajevu i ostao aktivan u politici."

Originalan tekst iz "Njujork tajmsa" možete vidjeti na naslovnoj fotografiji ili ovdje.