latinica  ћирилица
28/11/2014 |  08:31 | Autor: SRNA

B.Luka: U prihvatnoj stanici za djecu i omladinu 42 djece

U Prihvatnoj stanici za djecu i omladinu zatečenu u skitnji i prosjačenju Centra za socijalni rad Banjaluka, zaključno za septembrom ove godine, bilo je smješteno njih 42 i to 19 dječaka i 23 djevojčice.

Najveći procenat zatečene djece u skitnji u ovom periodu - 57 odsto su djeca uzrasta od sedam do 14 godina, navodi se u Informaciji o prosjačenju i beskućnicima Odjeljenja za društvene djelatnosti koja će se 2. decembra naći pred odbornicima gradskog parlamenta.

Od 42 djece, 20 je romskog porijekla i riječ je uglavnom o kategoriji djece koja su zloupotrijebljena u slučajevima prosječenja.

U Informaciji se navodi da je i dalje primjetan trend smanjenja broja djece stranih državljana od kako je uspostavljena procedura vraćanja maloljetnika zatečenih u prosjačenju iz drugih zemalja.

Od 2005. godine, Јavna ustanova Centar za socijalni rad, u saradnji sa nevladinim sektorom i drugim ovlašćenim institucijama, provodi aktivnosti Prihvatne stanice za djecu i omladinu zatečenu u skitnji i prosjačenju.

Djeca u Prihvatnoj stanici mogu ostati do pet dana, a po potrebi i duže.

Ukoliko je riječ o djeci koja su sa teritorije druge države, u cijeli postupak uključuje se Služba za poslove sa strancima koja dijete preuzima i u pratnji socijalnog radnika sprovodi u sigurnu kuću namijenjenu za te svrhe, nakon čega se pokreće postupak pribavljanja dokumenata za djecu i repatrijaciju u matičnu državu.