latinica  ћирилица
28/11/2014 |  09:29 | Autor: RTRS

Austrija: Među 13 uhapšenih i Mirsad Omerović vođa ISIL-ovih džihadista

Austrijska policija od ranih jutarnjih sati sprovodi veliku akciju protiv međunarodnog terorizma u Gracu, Lincu i Beču, a glavni osumnjičeni je iz BiH.

13:07 Uhapšeni u akciji "Palmira", Mirsad Omerović (Ebu Tejm) je prema ranijem pisanju federalnih medija vrbovao i posalo u džihad u Siriju djevojčice, Sabinu Selimović (15) i Samru Kešinović (16), državljanke Austrije, čiji su roditelji porijeklom iz BiH. On je ranije živio u Maoči u BiH,  te je dovođen u blisku vezu s Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem, a propagirao je radikalni islam na njemačkom govornom području. 

12:48 Krone Cajtung je objavio da je uhapšen glavni osmunjičeni Mirsad O.

11:31 U raciji je, između ostalog, zaplijenjen teroristički propagandni materijal, informatička oprema i novac.
Kako navodi APA, zbog osjetljivosti akcije koja se sprovodi radi zaštite ustavnog poretka Austrije, istražni organi ne iznose mnogo detalja.

11:15 Tužilaštvo u Gracu je saopštilo da je uhapšeno 13 osoba. 

--------------------------------------

Oko 500 pripadnika policije, među kojima i specijalna jedinica Kobra, prema pisanju štampe, upalo je u stanove, džamije i druge islamske ustanove.

Radi se o finansiranju, ali i regrutovanju džihadista za Islamsku državu.

Akcija je izvedena po nalogu Okružnog suda u Gracu i predstavlja do sada najveću operaciju austrijske policije u obračunu sa džihadistima i onima koji organizuju i šalju džihad ratnike  na Bliski istok. 

 Akciji policije prethodilo je dvogodišnje prisluškivanje, a operativci su bili direktno podređeni generalnom direktoru za javnu bezbjednost.

Pošto pojedinačne osvete nisu isključene Federalna agencija za zaštitu države i borbu protiv terorizma preduzela je specijalne mjere zaštite.

Državno tužilaštvo izdalo je oko 20 naloga za hapšenje pod optužbom članstva u terorističkom udruženju i naložilo dodatnih 40 pretresa stanova.

Glavni osumnjičeni je jedno lice iz BiH, otac petoro djece, koji je važio kao portparol evropskog ogranka "Islamske države" i vrbovao je za džihad. Organizator džihadista nazvan  "propovjednik mržnje" u Austriji živi kao navodni korisnik  socijalne pomoći.