latinica  ћирилица
28/11/2014 |  13:13 | Autor: RTS

Pripjat, avetinjski grad kojeg je uništio Černobilj

Veliki panoramski točak koji miruje, zatrovane šume, zarđali grb SSSR-a i sablasno prazne ulice su ono što je ostalo od Pripjata, koji je napušten nakon Černobiljske katastrofe.

Ako ste se zapitali kako danas izgleda grad koji je opsluživao nuklearnu elektranu u Černobilju, najbolji odgovor daće vam Deni Kuk, profesionalni dokumentarni snimatelj, koji je uz pomoć kamere namontirane na bespilotnu letjelicu obišao Pripjat.

 Snimci pokazuju da se, uprkos stravičnom događaju koji se desio 1986. godine, priroda nije predala i polako zauzima ono što je čovjek nekada od nje oteo.

I dok su se dosad više puta pojavljivale fotografije, ovo je prvi put da je iz ove perspektive snimljen grad.

Deni je snimak nazvao "Razglednica iz Pripjata, Černobilj" i kaže da je to jedno od najzanimljivijih i najjezivijih mjesta koje je posjetio dosad.

"Nuklearna katastrofa, koja se desila 1986. godine uticala je na živote mnogih ljudi. Ne mogu ni da zamislim koliko je strašno bilo hiljada ljudi koji su ovde živjeli“, kaže Deni.

Uprkos ogromnoj količini radijacije iz reaktora u Černobilju (oko 400 puta više nego prilikom eksplozije bombe u Hirošimi), Pripjat se sada smatra bezbjednim za boravak u kratkim vremenskim intervalima, pošto su se oslobođeni izotopi raspali dosad.

"Dok sam bio u posjeti upoznao sam mnogo fascinantnih ljudi. Dok sam obilazio Pripjat mešala su mi se osjećanja spokoja i velike uznemirenosti", istakao je Deni.

Video, na kome se može vidjeti kako Pripjat izgleda danas, pogledajte ovdje.