latinica  ћирилица
28/11/2014 |  13:44 | Autor: SRNA

Beograd: Tri nagrade za etno-stvaraoce iz Srpske

Udruženje "Etno mreža" predstavilo je danas u beogradskom Hotelu "Hajat" izložbu pod nazivom "Sto žena - sto minijatura" u okviru koje su uručene nagrade za pet najupješnijih etno-stvaralaca, od kojih su tri iz Republike Srpske.

Profesorica francuskog iz Nevesinja Milijana Zirojević čiji je rad, zajedno sa radom Zorice Јovanović iz Boljevca, izabran za najbolji u kategoriji veza rekla je da joj je posebna čast što je među laureatima i što je dala lični doprinos da se tradicija veza iz Hercegovine otme od zaborava.

Ona je naglasila da su se vez i ostale vještine u njenoj porodici prenosile sa koljena na koljeno i da je zainteresovana za to da umijeće, uz pomoć još nekoliko entuzijastkinja i znalaca, prenese na mlade Nevesinjke, ali je to teško izvodivo zbog nedostatka prostora i materijalne podrške.

Osim Nevesinja, u Republiku Srpsku otišle su još dvije nagrade, u tehnici tkanja za Senu Đuricu iz Trebinja i za izradu čipke Aidi Ramić iz Banjaluke.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu koje je pružilo institucionalnu podršku "Etno mreži" za organizovanje izložbe, rekao je na ceremoniji dodjela nagrada da je na početku saradnje sa ovim udruženjem bio pomalo skeptičan, ali da se ona pokazala kao izuzetno uspješna.

- Saradnja sa "Etno mrežom" olakšala je Predstavništvu onaj dio aktivnosti u vezi sa promocijom i očuvanjem tradicionalnih vrijednosti Republike Srpske, što je jedna od aktivnosti - rekao je Cicović i naglasio da će Predstavništvo ovu izložbu ugraditi kao trajnu aktivnost.

Predsjednica UO "Etno mreže" Violeta Јovanović izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je ovogodišnja izložba poprimila regionalni karakter i najavila da će rukotvorine najboljih "čuvara tradicije" iz Srbije i Republike Srpske ubrzo moći da vidi publika u Banjaluci, ali i na drugim dogovorenim lokacijama u Srpskoj.

Ona je naglasila da su proizvodi "Etno mreže" postali sastavni dio protokola Vlade Srbije i od 2005. godine, kada je Mreža uz podršku USAID-a, osnovana "upoznali svijet o ljepoti srpske tradicije i baštine".

Direktor Hotela "Hajat" Hom Parviz izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je ovaj hotel domaćin nesvakidašnje izložbe i dodao da je reagovanje domaćih i stranih gostiju na izložene eksponate izuzetno pozitivno.