latinica  ћирилица
28/11/2014 |  14:23 | Autor: TANЈUG

Papa Franjo stigao u Tursku (VIDEO)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja danas je doputovao u posjetu Turskoj , tokom koje se očekuje uspostavljanje mostova s islamom i davanje podrške ugroženoj hrišćanskoj manjini na Bliskom istoku.
Papa Franjo stigao u Tursku - Foto: RTRS
Papa Franjo stigao u TurskuFoto: RTRS

Papa će boraviti tri dana u Turskoj, gdje će najprije u Ankari imati susret sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u njegovoj novoj predsjedničkoj palati.

Papu je na aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Planirano je da drugog dana posjete putuje u Istanbul gdje će obići vjerska nasljeđa prošlosti i sastati se sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem.

Posjeta pape Turskoj veliki je izazov za tamošnju policiju, koja mora da se brine o njegovoj bezbjednosti. Oko 2.700 policajaca zaduženo je za njegovu bezbjednost u Ankari, a 7.000 u Istanbulu.

Uoči posjete Turskoj bilo je apela da se papa ne sastane sa Erdoganom u njegovoj palati sa 1.000 soba, koja je koštala 500 miliona evra, međutim Vatikan je to odbacio, poručivši da ne želi da ulazi u polemike.

Očekuje se da će papa Franjo u razgovorima sa turskim vlastima iznijeti zabrinutost u vezi s položajem hrišćanske zajednice na Bliskom istoku. Ovo je tek četvrta posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Turskoj.