latinica  ћирилица
28/11/2014 |  16:14 | Autor: vecernjenovosti

Srpskom arhitekti priznanje u Meksiku

Objekat "Hidroelektrana na Drini", izgrađen u Andrićgradu po projektu arhitekte Branislava Mitrovića, dobio je treću nagradu.


Na internacionalnom konkursu za najbolji objekat izveden u cementu multinacionalne korporacije "Cemeks" u Meksiku, objekat “Hidroelektrana na Drini“, izgrađen u Andrićgradu po projektu arhitekte Branislava Mitrovića, dobio je treću nagradu. Ova vijest je zanimljiva utoliko što je prvu nagradu dobio čuveni arhitekta Dejvid Čiperfild iz Londona, a drugu najveći njemački projektantski biro “Gerken, Mark i partneri“.

- Čini mi se da je ovo jedna od najljepših nagrada i priznanja koje smo dobili - kaže Mitrović za “Novosti“.

- Drago mi je što se naš mali arhitektonski biro “Mitarh“ iz Beograda našao u odabranom društvu. Ovo je jedan od ljepših rezultata srpske arhitekture, posebno zato što je objekat rađen u skrajnutom prostoru sa prirodnim materijalom - drvetom i kamenom - skrenuo pažnju svjetske arhitektonske javnosti.

Reditelj Emir Kusturica pronašao nam je izvanredne majstore koji kamen osjećaju u duši. Oni su izvanredno nadogradili naše crteže. Upravo to dobro sadejstvo projektanata i graditelja zaslužno je za dobar rezultat.