latinica  ћирилица
28/11/2014 |  16:33 | Autor: RTRS

Suđenje Zupcu: Svejdočila dva službenika FUP

Analitičar Federalne policije Elvis Kumbarić demantovao je, na suđenju direktoru SIPE Goranu Zupcu, dio navoda optužnice prema kojoj se Zubac, tokom februarskih demonstracija u Sarajevu, oglušio o pozive za pomoć tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himze Selimovića.

Optužnica tereti Zupca da je ignorisao telefonske pozive Selimovića, tadašnjeg ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića te bh. tužilaca.

Umjesto "više poziva" Selimovića, Radončića i tužilaca, kako navodi optužnica, Kumbarić je registrovao samo dva i to po jedan Radončića i Selimovića, dok poziva tužilaca uopšte nije bilo.

Drugi svejdok bio je takođe službenik FUP-a Edin Kundalić, koji je analizirao snimke koje su izuzete od tv kuća, a odnose se na demonstracije u Sarajevu od 7. februara i paljenje zgrade Predsjedništva BiH.

Zubčev branilac Dragiša Јokić je uložio prigovor na zakonitost tih dokaza, istakavši da nema zapisnika o njihovom izuzimanju, te da odbrana nije imala priliku da ih vidi, ali je postupajući sudija Mirsad Strika odbacio njegov prigovor.

Naredno ročište u ovom predmetu bit će održano 18. decembra.