latinica  ћирилица
30/11/2014 |  09:39 | Autor: RTRS

Da li su djetetu potrebni anatomski ulošci u cipelama?

Na ovo pitanje sigurno ste čuli različite odgovore. I dok većina ljekara tvrdi kako su anatomski ulošci obavezni, drugi kažu kako su oni nepotrebni ako je noga zdrava.

Devetomjesečni Sergej uskoro će napraviti prve korake. Mama Sanja nema dilemu kakve treba da budu njegove prve cipelice.

- Prve cipelice, obično, kao i svaki roditelj, planiramo da budu sa anatomskim uloškom. Kasnije planiramo da pređemo na obuću koja je sa običnim uloškom, rekla je majka Sanja Kovačević.

Iskustva u kupovini dječjih cipelica već ima. Starijem sinu, do treće godine, kaže, kupovala je isključivo cipele sa anatomskim uloškom. Danas misli da to i nije bilo neophodno.

- U razgovoru sa prijateljicama koje žive u inostranstvu vidim da tamo kod njih ne pridaju toliku važnost cipelicama sa anatomskim uloškom i da su i ove bez anatomskog uloška jako dobre i isto tako kvalitetne kao i ove, dodaje Kovačevićeva.

Međutim, cipele ipak ne bi trebalo da budu potpuno ravne. Ljekari kažu - svod dječjeg stopala počinje da se formira kad ono napuni dvije, odnosno dvije i po godine. Zbog toga je važno da se djeci, bar do treće godine, kupuju cipele sa anatomskim uloškom.

- Mi preferiramo kad savjetujemo da se kupuje obuća da, ipak, ima malo tog pojačanog svoda sa unutrašnje strane. Da ne bude skroz ravna cipela. Ali, ono što je bitno, da ne bude čvrsta, da ne bude previše rigidna, mora da dozvoli fleksibilnost i da spriječi klizanje, istakao je primarijus Aleksandar Gajić, specijalista ortopedije. 

Neki roditelji ipak žele da njihovo dijete svoje prve korake napravi bosonogo. Ovakav stav podržavaju i ortopedi, jer je to, kažu, prirodan način stimulacije malih mišića koji pomažu u formiranju svoda stopala.

- Pogotovo u kući postoje različite podloge, sa tepiha na pod. Djeca reaguju na taj način što se prilagode, odnosno stopalo prilagode tome. To aktivira te male mišiće i to je za nas uvijek korisno, naglašava Gajić.

Dakle – u kući bosi, a napolju s kvalitetnom i udobnom obućom. Ali, osim udobnosti i kvaliteta, dječja obuća mora zadovoljiti još neke uslove. To znaju i trgovci kojima se roditelji često obraćaju za pomoć prilikom kupovine.

- Bitno je da je napravljena od kože da se nogica ne znoji, da ima anatomski uložak i da je dosta čvrsta, da ima ojačanje na peti i da drži zglob. Znači, da stopalo bude stabilno, istakla je Branka Ostojić, trgovkinja.

Ipak, nekim roditeljima brend je glavna vodilja prilikom kupovine dječjih cipela. A za brendove je potrebno izdvojiti poprilično novca.

- Cijena jeste bitna, ali, uglavnom, iznađe se. Za djecu se nađe. Tako da uglavnom ne gledaju toliko cijenu, dodaje Ostojićeva.

Sanja s početka naše priče ipak ispred svega stavlja udobnost.

- Gledamo da to bude što udobnije, što kvalitetnije, što bolje za naše dijete. A što se tiče brendova i cijene, to zaista ne igra toliku ulogu, istakla je Kovačevićeva.

Da robna marka ne treba da bude prioritet - saglasni su i ljekari. Fleksibilan đon, prozračan materijal, zaštita s bočne strane – neki su od uslova koje treba da zadovolji svaka dječja cipelica.

Zato prilikom kupovine uvijek imajte na umu da je djetetovo stopalo osjetljivo i podložno deformitetima ako je obuveno u neadekvatnu obuću.